Chutný a zdravý pampeliškový med

Recepty z bylinek

Pampeliškový med vlastně není med jako spíše sirup, to ovšem nic nemění na tom, že snoubí hned několik pozitiv. Předně se snadno připravuje, dále výborně chutná a v neposlední řadě nelze opomenout ani jeho kladné účinky na lidské zdraví. Chcete-li tedy rozšířit svou domácí „lékárnu“ o něco chutného a zdravého, rozhodně si jej můžete zkusit připravit. Pokud nevíte jak na to, na následujících řádcích vám poradíme postup krok za krokem.

Jak si doma připravit pampeliškový med?

Nejtěžším krokem na celé přípravě pampeliškového medu je sesbírat hlavičky květů pampelišek, kterých je potřeba větší množství. Pokud už je ale budete mít doma, další postup je už poměrně jednoduchý. Uvidíte sami.

1. Budete potřebovat cca 400 pampeliškových květů, které byste měli oprat pod tekoucí vodou. Takto se zbavíte hmyzu, na druhou stranu také pylu. Krok tedy sami zvažte.

2. Oprané květy vložíte do hrnce a zalijete 2 litry vody.

3. Na kolečka nakrájíte 2 omyté citrony, které bez pecek přidáte do hrnce.

4. Celou směs přivedete do varu a povaříte cca čtvrt hodinky.

5. Výsledný nálev nechte luhovat do druhého dne.

6. Poté je směs nutné přecedit do dalšího hrnce.

7. Následně přidáte zhruba 2 kg cukru a necháte opět vařit, tentokrát zhruba 90 minut.

8. Nezapomínejte pravidelně míchat.

9. Skončete, až začne mít obsah hrnce „medovou“ konzistenci.

10. Pak už jen stačí rozlít do sklenic a uzavřít víčkem.

Doporučujeme: pampeliškový med můžete konzumovat stejně jako med včelí, tzn. třeba k snídani na pečivu, anebo přidat do čaje.

Jaké jsou účinky pampeliškového medu?

Pampelišce jsme se věnovali v samostatném článku, takže pokud by vás zajímaly podrobnosti o této léčivé rostlině, můžete si jej přečíst. Na tomto místě se proto na účinky pampeliškového medu zaměříme pouze ve zkratce. Předně jej můžete konzumovat při nachlazení a kašli. Pampeliška má ovšem kladný vliv rovněž na močové ústrojí, trávící soustavu, žlučník, játra a slezinu. Rovněž pomáhá čistit krev, pozitivně působí na poruchy metabolismu a vyzkoušet ji lze i při pálení žáhy.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Pampeliškový med
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

 

3 komentáře

  1. Tak vážení, nevím jaký význam má doporučení nedávat pampeliškový med do horkého čaje, když při výrobě tohoto medu je surovina (pampelišky) 2x převařován 15 minut ?!?!?!?!

    • Dobrý den, přiznáme se, že nerozumíme vašemu komentáři, nikde nepíšeme o tom, že pampeliškový med nepatří do čaje ba naopak – ,,třeba k snídani na pečivu, anebo přidat do čaje.,,

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*