Knäckebrot – křupavý chléb, který může být zdravější alternativou bílého pečiva

Knäckebrot je křupavý chléb původem ze Skandinávie, který je trvanlivý a navíc se může jednat o zajímavou součást zdravého životního stylu. Zkuste ho tedy zařadit i do svého jídelníčku.

Původ knäckebrotu

Ve Švédsku se knäckebrot neboli křupavý chléb vyráběl zřejmě již před 1 500 lety, přičemž populární byl rovněž v sousedním Finsku. V obou zemích přitom disponoval kulatým tvarem a měl díru uprostřed, aby se dal uložit na tyč pod střechou. Původně se sice pekl jen dvakrát do roka, postupem času jej ale znal takřka každý. První švédská pekárna, AU Bergmans Enka zahájila výrobu křupavého chleba v polovině 19. století. Obdélníkový tvar ovšem získal až v roce 1927, a to v Německu. Tak vlastně vznikl dnešní knäckebrot, jehož historie je ovšem velmi dlouhá.

Pokračování článku o knäckebrotu na Jímeto.cz…….

Sdílet příspěvek:

Babské rady na přemíru stresu

Babské rady
28/09/2019 Petr Sivok 0
Stres je z evolučního hlediska důležitý, protože našim předkům pomáhal přežít. Jenže v současné době existuje příliš mnoho stresorů, takže se mnozí lidé nacházejí ve stavu permanentního stresu, což má negativní vliv na jejich zdraví. Soustřeďte se [...]

Kuba – rostlinky, bylinky a ostatní z cest 3

Fotoreporty
18/09/2016 Petr Sivok 0
Kuba je největší ostrovní stát v Karibiku se zhruba 12 miliony obyvatel, Kuba je velmi oblíbenou turistickou destinací díky nádherným plážím, provoněnou výborným karibským rumem a kouřem z z celosvětově známých doutníků, fauna a flora má [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*