Knäckebrot – křupavý chléb, který může být zdravější alternativou bílého pečiva

Knäckebrot je křupavý chléb původem ze Skandinávie, který je trvanlivý a navíc se může jednat o zajímavou součást zdravého životního stylu. Zkuste ho tedy zařadit i do svého jídelníčku.

Původ knäckebrotu

Ve Švédsku se knäckebrot neboli křupavý chléb vyráběl zřejmě již před 1 500 lety, přičemž populární byl rovněž v sousedním Finsku. V obou zemích přitom disponoval kulatým tvarem a měl díru uprostřed, aby se dal uložit na tyč pod střechou. Původně se sice pekl jen dvakrát do roka, postupem času jej ale znal takřka každý. První švédská pekárna, AU Bergmans Enka zahájila výrobu křupavého chleba v polovině 19. století. Obdélníkový tvar ovšem získal až v roce 1927, a to v Německu. Tak vlastně vznikl dnešní knäckebrot, jehož historie je ovšem velmi dlouhá.

Pokračování článku o knäckebrotu na Jímeto.cz…….

Sdílet příspěvek:

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*