Baklava – tradiční asijský pokrm z tenkého těsta

Baklava tradiční sladký pokrm v Turecku
Baklava

Baklava je tradiční sladký pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů (používány jsou především vlašské) a cukernatý sirup. Hledáte-li tedy tip na nový dezert, nechte se inspirovat.

Historie baklavy

Existuje mnoho teorií, odkud že to vlastně baklava pochází. Některé kladou původ tohoto sladkého zákusku do starověké Asýrie, anebo do Byzantské říše. Nejpravděpodobnější se zdá ale teorie, že baklava pochází ze Střední Asie, kde si ji připravovali Turkotataři. S expanzí se pak také šířil i jejich oblíbený pokrm. A do jaké doby můžeme její vznik datovat? Podle všeho se zdá, že neexistovala před vznikem Osmanské říše (1299–1922). V každém případě bývá upozorňováno, že baklava tak, jak ji známe dnes, pochází z paláce Topkapi, jenž se nachází v Istanbulu a více než 400 let sloužil jako rezidence osmanským sultánům.

Pokračování článku o baklavě na Jímeto.cz……

Sdílet příspěvek:

Babské rady pro krásnou a zdravou pleť

Babské rady
25/11/2024 Petr Sivok 0
Aktuálně existuje mnoho přípravků, které vám mohou více či méně pomoci dosáhnout kvalitní pokožky. Stále lze ale využít sílu přírody, což byl jediný postup našich předků. Jaké jsou tedy babské rady pro krásnou a zdravou [...]

Lecitin: látka, která pomáhá při cukrovce

Vitamíny a minerály
02/12/2024 Petr Sivok 0
Lecitin patří mezi látky, o kterých jste už možná slyšeli, ale nedovedete si je přesně zařadit. Na jeho příjem by se každopádně měli zaměřit diabetici, stejně jako lidé, které sužují další zdravotní neduhy. Co je [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*