Vánoční pečený šípkový čaj – skvělý na zahřátí a proti nachlazení

Hotový pečený šípkový čaj

Šípky jsou obecně známé pro svůj kladný vliv na lidské zdraví. Jsou např. kvalitním prostředkem pro zvýšení obranyschopnosti organismu (imunity) a doporučovány bývají i jako posilující prostředek – např. při jarní únavě či v období chřipkových epidemií. Preventivně působí proti nachlazení, ale také proti infekcím a v případě dalších problémů.

Šípky se používají čerstvé, a to např. k výrobě džemů, zavařenin, kompotů či sirupů, stejně jako sušené. Pak se používají především k přípravě zdravého čaje, který dokáže pomoci i zahřát během chladných měsíců. Promrzlé plody jsou navíc využívány k výrobě vína. Do džemů a sirupů se používají i okvětní lístky, do čajů navíc listy a ze semen se vyrábí olej, který pomáhá udržovat pevnou strukturu vlasů.

V tomto receptu se zaměříme na domácí pečený šípkový čaj budeme potřebovat 1 kg čerstvých omytých a osušených šípků, 1kg jablek, 2 velké pomeranče, 2 citrony, 250g třtinového cukru, 250g cukru, badyán, skořice mletá, hřebíček.

Fáze 1:

Ovoce nakrájíme na menší kousky, šípky necháme vcelku a dáme do hlubokého pekáče. Citrusy oloupejte a vyberte semínka, jinak Vám čaj zhořkne. Zasypeme cukrem a přidáme koření. Vše promícháme.

Fáze 2:

V troubě pečeme za občasného promíchání 35-45 minut, v případě potřeby přidáme vodu, aby se čaj nepřipaloval. Ke konci pečení přidáme 4 lžíce medu (můžete přidat i deci rumu). Umyjte si skleničky, dejte je nahřát do trouby a nachystejte si omytá a vysušená víčka. Horký pečený čaj nalijte do horkých skleniček, ihned zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout. Víčko chytne a nemusí tak být pečený čaj v ledničce.

Fáze 3: příprava čaje

Po otevření sklenice ji uchovávejte v ledničce. Do hrnečku si dáme 2-3 lžičky čaje, zalijeme horkou vodou a vychutnáme si tu lahodnou vůni i chuť. Ovoce samozřejmě můžete sníst, ale šípky nejezte, protože obsahují vevnitř malé chloupky.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 191
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*