Avokádová pomazánka – vyzkoušejte něco nového

Recepty na avokádovou pomazánku
Avokádová pomazánka

Není to tak dávno, co bylo avokádo v České republice ještě poněkud neznámým ovocem. Plod hruškovce přelahodného je ovšem dnes u nás běžně dostupný a navíc stále oblíbenější. Avokádo má totiž rozmanité léčivé účinky a mnoha způsoby jej lze využít i v kuchyni, a to kupříkladu k přípravě zdravé a lahodné avokádové pomazánky,

Recepty na avokádovou pomazánku

Avokádo musíte před použitím rozpůlit, poté vyjmout pecku, vydlabat dužinu a rozmačkat. Vzhledem k tomu, že se jedná o výtečný zdroj rostlinných tuků a bílkovin, doporučováno je vegetariánům a veganům. Připravili jsme si pro vás tedy dvě varianty pomazánky z avokáda, z nichž jedna obsahuje živočišné produkty, zatímco druhý recept tvoří čistě rostlinné ingredience.

Recept na avokádovou pomazánku pro vegetariány: rozmačkané avokádo smícháte se 2 lžícemi zakysané smetany, lžící citrónové šťávy a prolisovaným stroužkem česneku. Pak už jen dosolíte a opepříte dle chuti. Zakysanou smetanu však můžete nahradit i jinými surovinami. Jedná se např. o balíček lučiny či 2 uvařená vejce natvrdo. Přidat je navíc možné i 1 menší, na jemno nakrájenou cibuli.

Recept na avokádovou pomazánku pro vegany: 3 rozmačkaná avokáda smícháte s citrónovou šťávou, 1 nakrájenou šalotkou, kouskem nastrouhaného zázvoru a prolisovaným stroužkem česneku. Následně osolíte a opepříte dle chuti, vmícháte nasekaný snítek máty a 100 g vařené červené čočky.

Proč vsadit právě na avokádo?

Avokádo je skutečně velmi zdravé a tedy i pomazánka z avokáda. Nejenže se jedná o vhodnou potravinu pro vegetariány a vegany, ale zároveň je účinné v boji proti volným radikálům, pozitivně působí na kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a má mnoho dalších pozitivních účinků. Sami si ostatně můžete přečíst náš článek o avokádu, kde se o tomto ovoci dozvíte všechny podstatné informace.

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
12/01/2024 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

1 komentář

  1. Avokádo je teď „nutriční“ hitovka, receptů jak ho připravit je milion a všechny mají stejný nešvar, avokádo je totiž natolik delikatesní záležitost, že vážně nechápu, proč ho zkazit tím, že z něj udělám eintopf. Nacpat tam smetanu, cibuli, vejce natvrdo, nebo čočku, někde jsem četla i nastrouhanou cuketu!!! je úplný nesmysl, to tam to avokádo nemusí být a poslouží výlučně k nutričním účelům, jeho chuť jste právě totálně zazdili! Avokádo, ale musí být zralé, to znamená uvnitř krásně měkké ale dužina drží v plátcích a je voňavé. Rozhodně ne černé, nebo mléčně mdle zelené a vonící po mýdle, to jest sklizené předčasně a žluklé, často žlukne když ho zakoupíte tvrdé jako šutr a necháváte dojít, to je dost nejistý podnik (obsahuje jak bylo řečeno spoustu prospěšných olejů…!) Pokud je opravdu takhle dobré, tak stačí dužinu nakrájet a poklást na čerstvé pečivo, osolit a trošku opepřit. Když už pomazánku, tak dužinu rozmačkat, přidat maximálně půl stroužku dobrého česneku, pár kapek limety a sůl a chili papričku. A k tomu(vedle) zralé, voňavé, nevodnaté rajče a tu lučinu si potom dejte k další sváče, s pažitkou třeba…… Pokud jím avokádo, chci jíst avokádo, které chutná jako avokádo a ne smetanu s vejcem a cibulí, to bych si dala vajíčkovou pomazánku, že ano.

Napsat komentář: Jana Šebestová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*