Avokádo: ovoce vhodné pro všechny

Avokádo: ovoce vhodné pro všechny
Avokádo a olej z avokáda

Avokádo je tropické ovoce, jehož původní domovinou je Jižní Amerika. Podobá se přitom hrušce, takže asi nikoho nepřekvapí, že pochází ze stromu s názvem hruškovec přelahodný (Persea americana), který je řazen do čeledi vavřínovitých. V průběhu 20. století došlo postupně k tomu, že avokádo získalo velkou oblibu takřka po celém světě. Jedná se totiž o chutné ovoce, které navíc disponuje velmi zajímavými účinky na lidské zdraví.

Proč konzumovat avokádo?

Toto ovoce obsahuje velké množství vitamínů (A, B, C, E či K) a minerálních látek, tedy např. hořčík, draslík, železo, mangan nebo zinek, ale třeba také vlákninu a mononenasycené mastné kyseliny. Díky těmto látkám dokáže avokádo pomoci bojovat proti volným radikálům a působí kladně na kardiovaskulární soustavu, když např. podporuje tvorbu červených krvinek a snižuje krevní tlak. Navíc má pozitivní vliv na nervovou soustavu a ženám může ulevit při menstruačních bolestech.

Předně by ale měli do svého jídelníčku avokádo zařadit sportovci, vegetariáni a vegani. Díky obsahu mononenasycených mastných kyselin je totiž perfektním zdrojem rostlinných tuků. Navíc obsahuje větší množství bílkovin, takže výše zmíněným jedincům pomůže i z tohoto důvodu, pro nějž bývá doporučováno také těhotným a kojícím ženám. Kromě toho jej lze konzumovat i pro celkové posílení organismu a zároveň pomáhá při snižování nadváhy i udržování zdravé pokožky, jater či ledvin.

Jak využít avokádo v kuchyni?

Avokádo je nutné oloupat a odstranit pecku. Musíme ovšem zdůraznit, že nechutná příliš jako ovoce a má máslovou konzistenci. Díky tomu se však jedná o zdravou náhražku másla, případně majonézy. Můžete jej ale použít i k výrobě různých pomazánek a samozřejmě ho lze uplatnit i při tepelné přípravě pokrmů. Při nákupu si ovšem dejte pozor, aby nebylo příliš měkké, protože v takovém případě je už přezrálé. Měkké by sice mělo být, ale pouze částečně.

Recept na avokádové guacamole: jedná se o tradiční jídlo v Mexiku. Dvě avokáda nejprve rozmačkáte v misce, následně přidáte tři menší a na kostičky nakrájená rajčata a půlku nakrájené cibule. Dochutíte solí, česnekem a citrónovou šťávou. Použít můžete i koriandr, a pokud preferujete ostřejší chuť, můžete přidat i pálivou papričku. Pak už jen stačí nechat uležet v ledničce.

Lze si avokádo vypěstovat i u nás?

Ano, lze, ačkoli hruškovec ponese plody zhruba za 4 až 8 let. Nejprve je nutné vyjmout pecku a pořádně ji očistit od dužiny. Poté ji zasadíte do vlhkého a propustného substrátu v květináči, a to zhruba do 2 či 2,5 cm. Strom potřebuje dostatečné teplo a vlhko, takže jej lze pěstovat ve skleníku či uvnitř domu nebo bytu. V létě ovšem květináč dávejte ven, a to ne na přímé slunce, tedy alespoň zpočátku! Pokud budete pravidelně zalévat, mělo by vše probíhat tak, jak má.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Avokádo
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

1 komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*