Knäckebrot – křupavý chléb, který může být zdravější alternativou bílého pečiva

Knäckebrot je křupavý chléb původem ze Skandinávie, který je trvanlivý a navíc se může jednat o zajímavou součást zdravého životního stylu. Zkuste ho tedy zařadit i do svého jídelníčku.

Původ knäckebrotu

Ve Švédsku se knäckebrot neboli křupavý chléb vyráběl zřejmě již před 1 500 lety, přičemž populární byl rovněž v sousedním Finsku. V obou zemích přitom disponoval kulatým tvarem a měl díru uprostřed, aby se dal uložit na tyč pod střechou. Původně se sice pekl jen dvakrát do roka, postupem času jej ale znal takřka každý. První švédská pekárna, AU Bergmans Enka zahájila výrobu křupavého chleba v polovině 19. století. Obdélníkový tvar ovšem získal až v roce 1927, a to v Německu. Tak vlastně vznikl dnešní knäckebrot, jehož historie je ovšem velmi dlouhá.

Pokračování článku o knäckebrotu na Jímeto.cz…….

Sdílet příspěvek:

Hřib kovář jako jedovatá houba? Chyba lávky!

Herbář hub
17/08/2021 Petr Sivok 1
Hřib kovář je některými lidmi považován za jedovatou či minimálně nejedlou houbu. Ačkoli to není úplný nesmysl, skutečnost je poněkud jiná. Výskyt: hřib kovář je u nás velmi rozšířený, neboť dobře snáší různé nadmořské výšky, [...]

Bylinkový čaj na uklidnění (recept)

Čaje
21/04/2020 Petr Sivok 0
Připravte si doma bylinkovou směs na uklidnění. Čaj pomáhá k celkovému zklidnění organismu. U třezalky je třeba zmínit její kontraindikaci s antidepresivy, s léky snižující vysokou hladinu cholesterolu v krvi (krevním séru) – statiny a [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*