Hummus – pokrm z Blízkého východu s vysokým obsahem účinných látek

Hummus

Hummus je pokrmem, který pochází z Blízkého východu. Tvoří jej vařená cizrna, tahini (sezamová pasta), olivový olej, citronová šťáva, česnek a (mořská) sůl. Díky složení přitom není pouze chutný, ale také zdraví prospěšný.

Krátký pohled na historii hummusu

Počátky hummus lze pravděpodobně klást do oblasti Blízkého východu, ačkoli není jisté, kdy přesně vznikl a kde konkrétně byl připravován poprvé. Ačkoli se jednotlivé ingredience používaly v této části světa tisíce let, nejstarší recept na pokrm, jež se hummusu podobá, pochází ze 13. století z Egypta. Toto území v Africe tehdy ovládali Mamlúci, tedy islámští bojovníci, kteří byli eurasijského původu. Na druhou stranu první recept na skutečný hummus pochází až z 18. století, a to ze syrského Damašku. Jeho původ tedy lze hledat právě zde, ačkoli to vzhledem k výše uvedenému není jisté.

Pokračování článku o hummusu na Jímeto.cz…….

Sdílet příspěvek:

Bedrník anýz: koření s mnoha pozitivními účinky

Koření a kuchyně
12/05/2025 Petr Sivok 0
Anýz je sice koření, ale má také velmi zajímavé léčivé účinky. Pozitivně navíc působí na různé neduhy, takže byste si jej měli vypěstovat či pořídit. Výskyt: původní domovinou bedrníku anýzu byla oblast Středozemí, a to včetně [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*