Jahody (jahodní velkoplodý): vynikající zdroj antioxidantů a vitamínu C

České čerstvé jahody
Jahody

Jahody jsou souplodím nažek z rostliny zvané jahodník velkoplodý. Nejenže se jedná o oblíbené ovoce, ale navíc jde dle některých názorů o nejlepší zdroj antioxidantů mezi všemi druhy ovoce.

Výskyt: jahoda je drobnější ovoce, které člověk s největší pravděpodobností konzumoval již v pravěku. Na druhou stranu nebylo dlouhou dobu rozšířeno ve všech koutech světa, což neplatí ani pro Evropu. U nás např. došlo k jeho častějšímu pěstování až v 19. století. Jahodník velkoplodý ostatně jako pěstovaná kulturní forma jahodníku pochází z 18. století z Francie.

Popis a účinné látky: z botanického hlediska jsou jahody souplodím nažek na zdužnatělém květním lůžku tvořící nepravý plod, který roste na různých druzích jahodníku. Ten je řazen do čeledi růžovitých, kam patří i ostružiník, maliník, ale třeba také růže. Jedná se o menší trs, který je tvořen skupinou srdéček s listy. Ty se liší dle konkrétní odrůdy, zatímco květy bývají vesměs bílé.

Jahody obsahují mnoho účinných látek. Jsou např. výtečným zdrojem vitamínu C, ale obsahují i další vitamíny, stejně jako řadu důležitých minerálů (vápník, draslík, zinek, hořčík, železo atd.). Navíc se v nich vyskytují i organické kyseliny, flavonoidy, vláknina a velké množství vody, takže jsou mj. vhodné pro hydrataci organismu. Naopak neobsahují příliš cukrů, a to i přes svou sladkou chuť.

Užitečné části: uplatnění nachází především jahody (souplodí nažek), ale někdy také listy.

Jahody jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, a nejen to

Zaměříme-li se na pozitivní účinky jahod na lidské zdraví, začít musíme vynikajícími antioxidačními vlastnostmi. Ba co víc, podle vědců z Tuftsovy univerzity v Massachusetts se dokonce jedná o nejlepší zdroj antioxidantů mezi všemi druhy ovoce! Díky tomu dokážou účinně pomoci s ochranou buněk, které tak zůstávají zdravé a efektivněji regenerují. Neméně zajímavé jsou však i další vlastnosti.

Jahody mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, neboť posilují srdeční sval a pomáhají proti jeho chorobám. Navíc jsou účinným „bojovníkem“ proti chudokrevnosti. Dále působí kladně na látkovou přeměnu, vylučování i na pohlavní orgány, protože pomáhají s jejich prokrvením i tvorbou testosteronu. Navíc se jedná o vhodnou prevenci proti tvorbě močových, žlučových a ledvinových kamenů a údajně i proti nádorovým onemocněním!

Mělo by vás zajímat: někteří lidé jsou na ovoce z čeledi růžovitých alergičtí, přičemž důsledkem je především kopřivka. Musíme však dodat, že vlastně nejde o alergii, ale o pseudoalergickou reakci.

Jahoda v kuchyni jako zdravá pochoutka

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale ani zamražené, kompotované či v marmeládách, sirupech a džemech neztrácejí příliš mnoho účinných látek. Na druhou stranu byste v posledních třech případech neměli používat příliš cukru, neboť tím jejich pozitivní účinky na lidské zdraví snížíte. Toto chutné a příjemně voňavé ovoce lze každopádně použít i do mnoha sladkých pokrmů, včetně nejrůznějších dortů, moučníků nebo populární bublaniny. Navíc se výtečně hodí do ovocných smoothies.

Máme pro vás ostatně recept na ovocné smoothie s jahodami. Nejprve rozmixujete 2 hrnky jahod a zhruba 160 ml kokosové vody. Poté nalijete do sklenice. Pak přijde na řadu rozmixování 3 zralých avokád, dalších 160 ml kokosové vody a 1 lžíce vanilkového proteinu. Tuto směs nalijete do stejné sklenice a to je vše. Připravit si ovšem navíc můžete také čaj z listů jahodníku. Stačí jejich jednu lžičku přelít čtvrt litrem vroucí vody a nechat 15 minut odstát. Využít přitom lze i listy ostružiníku a maliníku pro lesní směs.

Pěstování jahodníku na zahradě

Jahody lze pěstovat téměř na každé zahradě, neboť existuje mnoho odrůd, kterým vyhovují jiné podmínky. Některé z nich si dokonce „poradí“ i s chladnějším počasím. Proto si před samotnou výsadbou určitě najděte dostatek informací. V každém případě jahodníku vyhovují slunná stanoviště a dostatek živin v půdě. V posledních letech je navíc stále rozšířenější pěstování jahod na balkóně, a to kupříkladu v závěsných květináčích. Nepotřebujete tedy vlastně ani zahradu.

Upozorňujeme: dlouhodobě jsou rovněž velmi známé jahody lesní, o nichž jsme blíže psali v článku o jahodníku obecném.

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
12/01/2024 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*