Třezalkový olej: účinná pomoc (nejen) s kožními problémy

Třezalkový olej neboli Janův olej
Třezalkový olej

Třezalkový olej se vyrábí z třezalky tečkované (Hypericum perforatum), což je asi nejznámější představitelka bylinek z rodu třezalka, přičemž běžně roste i v České republice. Tato rostlina s krásnými žlutými květy je přitom široce používána v současné medicíně, a to zejména k léčení psychických problémů, ale lze ji využít i při dalších neduzích. Právě třezalkový olej může např. pomoci při potížích s pokožkou a uplatnění nalézá rovněž v jiných případech.

Mohlo by vás zajímat: třezalka tečkovaná obsahuje mnoho účinných látek. Předně se jedná o hypericin a hyperforin, ale najedeme v ní také vitamíny, třísloviny, silice, flavonoidy nebo organické kyseliny.

Jak si vyrobit třezalkový olej krok za krokem

Třezalku lze používat vnitřně, a to především ve formě nálevu. Pořídit si je ovšem možné rovněž tablety či dražé. Třezalkový olej je potom vhodný k vnějšímu využití. Samozřejmě si jej rovněž můžete zakoupit v obchodě, ale také si ho sami připravit doma. Jak na to?

  1. Nejprve naplníte sklenici čerstvými květy a pupeny, a to ideálně až po okraj.
  2. Následně zalijete za studena lisovaným, tzn. panenským olejem. Části třezalky v něm ovšem musí být potopené, jinak by mohly plesnivět.
  3. Přikrytou (ne uzavřenou) láhev necháte stát na slunečném místě cca 7 dní.
  4. Potom láhev neprodyšně uzavřete a tentokrát necháte na slunci po dobu 5 týdnů, přičemž se obsah začne zabarvovat do ruda. Doporučujeme také jednou za čas protřepat.
  5. Pak tekutinu přecedíte přes látku či čajový filtr a květy a pupeny lze ještě vylisovat.
  6. Třezalkový olej uchovávejte na temnějším místě.

Třezalkový olej a jeho účinky

Jak už jsme zmínili, třezalkový olej (někdy také nazýván jako Janův olej – podle sv. Jana Křtitele) nám může pomoci s mnoha neduhy. Pokud máte kupříkladu problémy se špatně se hojícími ránami na kůži, stačí je potřít, protože celý proces bude rychlejší. Zároveň dokáže poměrně účinně tlumit bolest. Pomáhá ovšem i se spáleninami či pohmožděninami. Dokonce bývá doporučován i pro lepší zhojení kůže po zlomeninách. Třezalkovým olejem si navíc můžeme pomoci i při suché a jinak problematické pokožce, protože ji mj. zjemňuje a zvláčňuje.

Další využití se nabízí při nepříjemných průvodních jevech při štípnutí hmyzem, ale také v průběhu revmatických potíží i při problémech s páteří. Velmi dobře účinkuje také na hemoroidy, které mohou být opravdu nepříjemné. Ani to však ještě není všechno. Třezalkový olej totiž často nachází uplatnění při masážích, neboť dokáže efektivně působit na bolesti kloubů a svalů. Zkrátka a dobře jde o skutečně nepostradatelného pomocníka, jenž by vám doma neměl chybět.

Kde si třezalkový olej pořídit? K dispozici ho máte v různých kamenných i internetových obchodech, a to od různých výrobců. Prodáván je přitom i jako Svatojánský olej, neboť třezalka tečkovaná patří mezi bylinky svatého Jana. Proto bývá spojována i s letním slunovratem, na jehož svátky přitom navazuje i tzv. svatojánská noc. Ta se v Evropě slaví v předvečer svátku křesťanského světce Jana Křtitele, který spadá na 24. června.

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*