
Plody jalovce obecného nám mohou v lecčem pomoci, měli bychom si však dát pozor na jejich přílišnou konzumaci…
Výskyt: jalovec obecný se vyskytuje v mnoha částech Evropy a Asie, a to od nížin po horské oblasti. Roste tedy i ve volné přírodě České republiky, zařazen je ovšem mezi ohrožené druhy.
Popis a účinné látky: tento stálezelený keř či menší strom z čeledi cypřišovitých obvykle není příliš vysoký, nicméně v některých případech může mít až 10 m. Jehlice v trojčetných přeslenech mají modrozelenou barvu a na spodu bílý pruh. Jalovec kvete v březnu a dubnu. Ač jeho plody připomínají bobule, ve skutečnosti jde o šišky v dužnatém obalu (tzv. jalovčinky). Ty také obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, draslík anebo pryskyřice.
Užitečné části: využívány jsou právě plody.
Jak nám mohou plody jalovce obecného pomoci?
Jalovčinky mají zajímavé léčivé účinky, pro které byly v minulosti často sbírány. Hojně se hovoří o jejich silných dezinfekčních vlastnostech, a to především při zánětu močových cest. Účinkují i při bolestech svalů a kloubů, kladně působí na trávení (hlavně na plynatost) a bolesti žaludky. Doporučovány jsou rovněž při křečích a revmatických bolestech a mluví se i o podpoře účinků léků, které snižují hladinu krevního cukru. Kromě toho dokážou působit proti viru oparu.
Plody jalovce obecného tedy mohou člověku v lecčem pomoci. Na jejich přílišnou konzumaci byste si ovšem měli dát pozor. Zatímco se o jejich mírné jedovatosti mluví jen občas, vyšší dávky určitě působí negativně především na ledviny, které mohou podráždit. Navíc někdy způsobují i podráždění kůže. Vzhledem k tomu byste je neměli konzumovat déle než 14 dní a rozhodně nejsou doporučovány lidem s onemocněním ledvin, dětem, stejně jako těhotným a kojícím ženám.
Jalovčinky mají pestré využití
Existuje mnoho způsobů, jak se jalovčinky využívají. Uplatnění nacházejí při výrobě kosmetiky, esenciálních olejů či tinktur. Díky své silné chuti bývají v menším množství používány i k dochucení masa. Především se z nich ale vyrábějí různé nápoje. V minulosti byla velmi populární jalovcová pálenka a bobulce jalovce jsou také základem všech boroviček. Připravuje se také jalovcový čaj či víno, které dokáže podpořit trávení. To si ostatně můžete jednoduše připravit i doma.
Recept na jalovcové víno: zhruba dvě lžíce drcených jalovčinek zalijete litrem červeného vína a za pravidelného protřepávání necháte dva týdny luhovat. Následně přecedíte a ponecháte ve sklenici na chladném místě. Vzhledem k výše uvedeným důvodům však konzumujte střídmě.
Pěstování jalovce obecného
Jalovec obecný může na zahradě plnit funkci okrasného keře. Vyžaduje přitom propustnou a mírně kyselou půdu, především ale slunné stanoviště. Stín mu totiž skutečně nesvědčí. Jak už jsme ale na ovšem naznačili na začátku, přizpůsobit se umí různým podmínkám. Množen je výsevem, řízkováním či roubováním. V zimě byste z jalovce měli pravidelně odstraňovat sníh, neboť by se mohl zlomit. Pokud se o něj budete dobře starat, můžete jej mít na zahradě opravdu dlouho.
Tady v západní Kanadě, zejména kolem jezer a pobřeží, roste strom či keř, jehož bobulky se tu sbírají a nazývají Juniper berries. Jsou velmi hledané, původní obyvatelé je shromažďovali na zimu. Nejsou tak trpké, jako jalovec v Evropě, který tu roste též. Tento strom má malé lístí místo jalovcových jehlic. Naopak má velké trny. Bobule jsou velmi dporučovány pro podporu močových cest a ledvin.