Teff (milička habešská): potravina budoucnosti?

Latinský název: Eragrostis tef

Využití a příprava teffu
Teffové semena

Teffová semena jsou velmi zdravá. Díky vysokému obsahu železa velmi dobře působí při anémii (chudokrevnosti) a přítomný vápník účinkuje i proti osteoporóze (řídnutí kostí), vše ale postupně…

Výskyt: Habeš je výraz, který dříve označoval dnešní Etiopii. Původní domovina této rostliny je tedy zřejmá. V Evropě však byla znalost o ní rozšířena až poměrně nedávno.

Popis a účinné látky: milička habešská je jednoletá travina z čeledi lipnicovitých,jež může dorůstat až do výšky 1 metru. Přesto název teff znamená „trpasličí proso“. Semena miličky (tzv. teffová semena) jsou totiž opravdu velmi malá (mají průměr maximálně 1 mm). Z účinných látek jmenujme bílkoviny, vlákninu, velké množství vitamínů (A, B, C či E), ale hlavně pestrý a bohatý obsah minerálů. Obsahuje totiž dvakrát více železa než celozrnná pšenice a dále také vápník, hořčík, měď, zinek či fosfor.

Užitečné části: používána jsou semena.

Teff a léčivé účinky

Teffová semena jsou velmi zdravá. Díky vysokému obsahu železa velmi dobře působí při anémii (chudokrevnosti) a přítomný vápník účinkuje i proti osteoporóze (řídnutí kostí). Vláknina zase pomáhá se zažíváním, takže konzumace semen miličky habešské je vhodná pro osoby s trávícími potížemi. Mimo jiné totiž podporují střevní mikroflóru, využít je lze tedy i při zácpě. Navíc dokážou pomoci rovněž při nechutenství a zmínit musíme také výtečné antioxidační vlastnosti.

Semena teffu mají kladný vliv i na další komplikace, jako je např. ateroskleróza (kornatění tepen), zvýšený cholesterol či krevní tlak. Díky tomu, že neobsahuje lepek, se jedná o výtečnou potravinu pro celiaky. Semínka mají navíc výjimečnou výživovou hodnotu. Proto jsou velmi doporučována při redukčních dietách, těhotným a kojícím ženám, starším lidem, kojencům od půl roku, sportovcům i vegetariánům a veganům. O miličce se někdy dokonce mluví jako o potravině budoucnosti.

Využití a příprava teffu

V současné době seženete teff bez větších problémů i u nás. K dispozici totiž např. máte teffové vločky a mouku, kterou mohou bez problém využívat osoby s nesnášenlivostí lepku. Samotná semena se dají konzumovat v syrovém stavu, anebo vařit. Po uvaření mají krémovou konzistenci. Pokud vám to nevyhovuje, můžete tepelnou úpravu zkrátit a pak budou trochu křupavá. Chcete-li ještě zvýšit jejich výživovou hodnotu, nechte je naklíčit. To koneckonců platí pro jakákoliv jiná semena.

Tepelná příprava teffu: vařit byste jej měli jako rýži, a to v poměru semen k vodě 1:3 či 4. Doba varu by neměla překročit čtvrt hodiny, přičemž od 10. minuty byste měli občas zamíchat, aby nedošlo k připalování.

Pěstování miličky habešské

V Evropě se milička habešská pěstuje často jako okrasná travina, i když se nejedná o žádnou velkou „krasavici“. V každém případě jí vyhovuje v podstatě jakýkoli typ půdy od lehké až po těžkou. Každá by však měla být dobře odvodněná. Rostlina i vzhledem ke svému africkému původu vyžaduje  slunná stanoviště, protože má radši sucho. Vysít byste ji měli v březnu do skleníku a sazenice vysadit až po definitivním „odchodu“ mrazů. Semena můžete také vysít přímo ven, a to na konci dubna. Pokud ovšem bude horší počasí, milička poroste pomaleji a nemusí vůbec dozrát.

Kontrola článku:
Datum
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*