Rýmovníkový sirup (recept) – ideální na dochucení čaje

Přinášíme další recept na rýmovníkový sirup (starší recept na sirup z rýmovníku najdete zde). Jak jsme již psali v našem článku o rýmovníku, i sirup velmi dobře účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku, můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem.

Rýmovníkový sirup můžete přidávat do čaje na ochucení i na lžičku při nachlazení nebo preventivně.

Připravíme si:

  • 30 lístků rýmovníku
  • 2 citrony (můžeme i pomeranč nebo limetku dle chuti)
  • 1 litr horké vody
  • 3/4 kg třtinového cukru

Fáze 1: 30 lístků rýmovníku jsem nakrájeli a zalili 1 litrem horké vody. Přidali jsem 2 citrony nakrájené na kolečka (neměli jsem bio, takže jsem slupku okrájeli a semínka jsem vyjmuli) a vše jsem nechali přikryté 24 hodin macerovat.

Fáze 2: Potom jsem vše scedili přes plátýnko do širšího kastrolu a v získané tekutině jsem nechali rozpustit 3/4 kg třtinového cukru (v původním receptu je 1 kg cukru). Vše jsem na mírném plameni za občasného míchání nechala zahřát (přibližně na 80 C) a mírně zredukovat.

Fáze 3: Horký sirup jsem plnili do horkých suchých sklenic, zavíčkovali a nechali jsem chvíli otočené dnem vzhůru. Sirup má velmi lahodnou chuť, můžete si jej přidat do čaje, vody, nebo jen tak na lžičku. Sirup raději uchováváme v chladu.

PS: Ve skutečnosti má sirup tmavší barvu než na fotce

Rýmovníkový sirup
Hotový sirup z rýmovníku

Další články a recepty o rýmovníku:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 3.9K
    Shares

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*