Rýmovníkový sirup (recept) – ideální na dochucení čaje

Přinášíme další recept na rýmovníkový sirup (starší recept na sirup z rýmovníku najdete zde). Jak jsme již psali v našem článku o rýmovníku, i sirup velmi dobře účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku, můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem.

Rýmovníkový sirup můžete přidávat do čaje na ochucení i na lžičku při nachlazení nebo preventivně.

Připravíme si:

  • 30 lístků rýmovníku
  • 2 citrony (můžeme i pomeranč nebo limetku dle chuti)
  • 1 litr horké vody
  • 3/4 kg třtinového cukru
Rýmovníkový sirup (recept) - ideální na dochucení čaje

Fáze 1: 30 lístků rýmovníku jsem nakrájeli a zalili 1 litrem horké vody. Přidali jsem 2 citrony nakrájené na kolečka (neměli jsem bio, takže jsem slupku okrájeli a semínka jsem vyjmuli) a vše jsem nechali přikryté 24 hodin macerovat.

Fáze 2: Potom jsem vše scedili přes plátýnko do širšího kastrolu a v získané tekutině jsem nechali rozpustit 3/4 kg třtinového cukru (v původním receptu je 1 kg cukru). Vše jsem na mírném plameni za občasného míchání nechala zahřát (přibližně na 80 C) a mírně zredukovat.

Rýmovníkový sirup (recept) - ideální na dochucení čaje

Fáze 3: Horký rýmovníkový sirup jsem plnili do horkých suchých sklenic, zavíčkovali a nechali jsem chvíli otočené dnem vzhůru. Sirup má velmi lahodnou chuť, můžete si jej přidat do čaje, vody, nebo jen tak na lžičku. Sirup raději uchováváme v chladu.

PS: Ve skutečnosti má rýmovníkový sirup tmavší barvu než na fotce.

Rýmovníkový sirup
Hotový sirup z rýmovníku

Další články a recepty o rýmovníku:

Sdílet příspěvek:

Babské rady pro krásnou a zdravou pleť

Babské rady
22/09/2019 Petr Sivok 0
Aktuálně existuje mnoho přípravků, které vám mohou více či méně pomoci dosáhnout na kvalitní pokožku. Stále lze ale využít sílu přírody, což byl jediný postup našich předků. Jaké jsou tedy babské rady pro krásnou a [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*