V mnoha domácnostech vystřídaly muškáty v truhlících bylinky. Voňavé, čerstvé a chutné bylinky se totiž hodí ke spoustě jídel i nápojů. Dodají vašim pokrmům chuť a ani jejich pěstování není náročné. Za oknem navíc udělají také spoustu parády.
Italská hladkolistá petržel
Naši tradiční kadeřavou petržel (neboli petržel kudrnku) vystřídala v řadě záhonů i kuchyní hladkolistá (či hladká) petržel. Italská hladkolistá petržel má výraznější chuť než kudrnka a používá se především ve středozemní kuchyni. Neoddiskutovatelným nedostatkem kudrnky je její dřevnatost – pokud kudrnka oschne, její konzistence se začne blížit plastu. Takovými neduhy ovšem hladkolistá petržel netrpí. Ze zdravotního hlediska má hladkolistá petržel i další nespornou výhodu – zatímco většina potravin, které konzumujeme, je kyselé povahy, petržel je jako jedna z mála zásaditých.
Do jakých jídel se petržel hodí?
- K těstovinám,
- do smetanových omáček,
- k zelenině,
- do polévek,
- k drůbežímu masu,
- k rybám a darům moře.
„I když se bylinky v posledních letech těší opravdu nevídané oblibě, naše zákaznice stále nejčastěji sahají po petrželi a pažitce. Proto je nabízíme v praktickém osázeném truhlíku Salátové bylinky, který expedujeme od konce dubna do konce května. Truhlík s pažitkou a kadeřavou i hladkolistou petrželkou doporučujeme umístit na slunné okno. V polostínu by se bylinkám také dobře dařilo, ale jejich aroma by bylo méně intenzivní,“ vysvětluje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha.
Losos ve smetanové omáčce s petrželkou
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 porce lososa
- 3 dcl bílého vína
- smetanu ke šlehání
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci hladké mouky
- petrželku
- sůl a pepř
Příprava:
- Na dno zapékací misky rozprostřete petrželku.
- Lososa osušte, osolte, opepřete a položte na bylinky. Zalijte vínem a 20 minut pečte přikryté alobalem při teplotě 180 stupňů Celsia.
- Výpek sceďte do kastrůlku, přidejte lžíci másla a povařte. Hladkou mouku mezitím rozmíchejte ve vodě a výpek zahusťete. Na závěr vaření přidejte smetanu a omáčku provařte. Rozdělte porce lososa na talíře, přelijte ho omáčkou a ihned podávejte.
Voňavá a zklidňující meduňka
Meduňka, oblíbená bylinka našich babiček, dodává pokrmům jemný citronový nádech. Nikdy se nevaří, protože varem ztrácí aroma i své cenné vlastnosti. Naopak je velmi vhodná na sušení – ze sušené meduňky se připravuje výborný čaj na spaní a zklidnění nervů.
Do jakých jídel se meduňka hodí?
- Do sladkých jídel,
- do ovocných dezertů a koktejlů,
- k rybám,
- k drůbeži.
Panna Cotta s meduňkou a jahodami
Budete potřebovat:
- 800 ml 30% smetany
- 5 plátků želatiny
- 5 lžic cukru krupice
- 1 lžíci třtinového cukru
- 200 g jahod
- hrstku meduňky
Příprava:
- V hrnci promíchejte cukr se smetanou a počkejte, než se cukr rozpustí. Mezitím vložte plátky želatiny do malého množství studené vody a nechejte je povolit. Po okapání je vložte do smetany. Teplota směsi v hrnci by neměla přesáhnout 80 stupňů Celsia, jinak by želatina ztratila své schopnosti.
- Směs rozdělte na dvě poloviny. Do jedné přidejte na jemné kousky nastříhanou meduňku. Zbytek postupně rozlévejte do hrnků od kávy – vždy naplňte jenom polovinu. Poté nechte vychladit a přidejte do druhé poloviny každého hrnku i směs s meduňkou. Dejte zchladit do lednice.
- Jahody nakrájejte na malé kousky a promíchejte s třtinovým cukrem a nakrájenou meduňkou. Panna Cottu vyklopte na talíř, ozdobte jahodami s cukrem a snítkou meduňky.
Aromatická a svěží máta
Čerstvá a voňavá máta má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Připravíte s ní nejen perfektní mojito a osvěžující čaj, ale spoustu dalších pokrmů.
Do jakých jídel se máta hodí?
- K rybám a plodům moře,
- k jehněčímu masu,
- do koktejlů,
- k ovocným i zeleninovým salátům,
- ke zmrzlinám a dalším sladkým jídlům.
Pravé mátové mojito
Budete potřebovat:
- čerstvou mátu
- 4 cl bílého rumu Havana
- třtinový cukr
- limetku
- sodu
- drcený led
Příprava
- Do vysoké sklenice vložte několik lístků máty, třtinový cukr, nakrájené kousky limetky a vše rozdrťte.
- Naplňte sklenici nadrceným ledem a zalijte bílým rumem. Celý koktejl dolijte sodou.
- Sklenici dozdobte mátou a kouskem limetky.
Napište komentář