Naditec jehnědokvětý (mesquite): zdravé sladidlo vhodné i pro diabetiky

Latinský název: Prosopis juliflora

Mesquite (zdroj: vlastní galerie autora)

Prášek z lusků stromu s názvem naditec jehnědokvětý, jemuž se říká mesquite, patří mezi zdravá sladidla, která jsou aktuálně stále populárnější.

Původ: tato dřevina pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Vlivem evropských kolonizátorů se ovšem rozšířila i na mnoho dalších kontinentů.

Popis a účinné látky: naditec jehnědokvětý je opadavý strom či široký keř z čeledi bobvitých, který může dorůstat do výšky 10 m. Povrch bývá trnitý. Listy jsou dvakrát zpeřené, zpravidla s jedním až dvěma páry primárních dílů. Květy jsou prakticky přisedlé, seskupené do kulovitých nebo válcovitých klasů. Plodem jsou světle žluté a nepukavé lusky. Obsahují přitom bílkoviny, vlákninu, spoustu minerálů (především vápník) a další účinné látky.

Užitečné části: používán je prášek z drcených lusků, jemuž se říká mesquite.

Mesquite a léčivé účinky

Lusky naditce jehnědovětého jsou po mnoho staletí využívány středo- a jihoamerickými indiány, a to jako potravina i léčivo. Používají se k doslazování pokrmů, obsahují ovšem fruktózu, takže mohou prospívat diabetikům, neboť mají nízký glykemický index a mohou efektivně přispívat k udržování stabilní hladiny krevního cukru. Prášek z lusků (mesquite) je tedy zdravým sladidlem, jímž lze nahradit běžný cukr.

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny má tato ingredience kladný vliv i na trávicí soustavu, takže pozitivně působí také na zažívání. Mesquite navíc obsahuje velké množství bílkovin. Proto se jedná o vhodnou potravinu i pro vegetariány a vegany, stejně jako pro sportovce. Pokud tedy nejíte maso, živočišné produkty anebo jste fyzicky aktivní, zařaďte jej do svého jídelníčku.

Mesquite v kuchyni

Mesquite je charakteristický sladce karamelovou chutí a příjemnou vůní. Původní obyvatelé Střední a Jižní Ameriky drcený prášek z lusků používali jako mouku, ze které pekli chléb. Dnes však nachází uplatnění především jako sladidlo, jež lze využít při přípravě pečiva, koláčů nebo sušenek. Uplatnění ovšem nachází také v polévkách či omáčkách a hodí se rovněž do čajů, kávy či koktejlů.

Naditec jehnědokvětý a pěstování

Naditec jehnědokvětý bývá vysazován na vyprahlá místa s chudou půdou, ve které skoro nic jiného neroste. Hlavní kořen totiž roste za vodou i několik desítek metrů hluboko. Rostlině tedy vyhovuje teplo, sucho a písčitá půda. V České republice tedy příliš vhodné podmínky k jeho pěstování nepanují. Naditec se v každém případě množí semeny, jejichž klíčivost je až 10 let.

Přidat na Seznam.cz
  • 2
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*