
Rozmarýn lékařský či rozmarýna lékařská (lat. rosmarinus officinalis) patří do čeledi hluchavkovitých. Jedná se o stále zelený polokeř, který může vyrůst až do výšky tří metrů. Pochází z jihu Evropy, kde se používal již ve starověku a pro své vlastnosti nacházel uplatnění i v dalších obdobích lidských dějin. Konkrétně byl vyhledáván pro své léčivé účinky, ale využíval se také jako koření a pro různé kultovní účely. Rozmarýn je navíc velmi oblíbený i na počátku třetího tisíciletí…
Pěstování rozmarýnu lékařského
Této bylince v žádném případě nesvědčí velký chlad, takže její celoroční pěstování venku je u nás poněkud problematické. Proto je doporučováno zasadit ji do nádoby. V teplejších měsících ji můžete mít ve venkovním prostředí, na zimu je potom vhodné umístění dovnitř (ideální teplota 5° – 15 °C). Rozmarýn kvete na začátku léta, kdy má krásné modré květy. Právě v tomto období je vhodné sbírat části k použití, tedy listy či nať z nezdřevnatělé části. Můžete je používat čerstvé či usušit na později.
Prokrvení organismu a další léčivé účinky
Rozmarýn obsahuje řadu účinných látek, ať už se jedná o silice, organické kyseliny, třísloviny či flavonoidy. Poměrně výjimečný je v tom, že zvyšuje krevní tlak, čímž zlepšuje prokrvení těla. Používat jej tedy můžete při příliš nízkém tlaku krve, ale s jeho pomocí lze také celkově zlepšit činnost oběhové soustavy, svalů, kloubů či mozku. U žen navíc upravuje menstruaci. Na druhou stranu by se neměl používat v průběhu těhotenství, neboť působí i na prokrvení dělohy. Vyhnout by se mu pak měli i osoby s vyšším krevním tlakem, epileptici, děti do šesti let a kojící ženy.
Rozmarýn lékařský v každém případě podporuje činnost jater, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a pomáhá i při různých problémech s trávící soustavou. Navíc má i zklidňující účinky a jeho užívání může být prevencí proti některým druhům rakoviny. Uplatnění této bylinky je možné také při různých kožních problémech. Je totiž velmi vhodná k čištění pletí, při tvorbě ekzémů a hodí se i k lepšímu hojení ran a pohmožděnin. Zároveň se z ní dá vyrobit účinný repelent proti klíšťatům (viz níže).
Využití rozmarýnu v kuchyni
Dalším důvodem, proč je rozmarýn tak oblíbený, je jeho intenzivní a příjemná vůně i chuť. To v kombinaci se skutečností, že působí pozitivně na trávení, způsobilo, že je hojně využíván při přípravě pokrmů. Čerstvé i sušené výhonky a listy se hodí k různým druhům masa i k sýrům, používat jej lze ovšem mnohem univerzálněji, kupříkladu k výrobě džemů apod. Musíme však doplnit, že se jedná o rostlinu s velmi silným aromatem a chutí, proto její používání nepřehánějte a přidávejte ji do jídel spíše v menším množství. V opačném případě až příliš „přebije“ chuť samotného pokrmu.
Repelent proti klíšťatům: stačí přivést do varu litr vody, přidat rozmarýn (např. jedno koupené balení) a vylouhovat. Až voda vychladne, nálev přefiltrujete a přidáte lžíci bílého vinného octa. Tuto tinkturu je nutné uchovávat v chladu, a pokud je třeba, naplníte jí prázdný rozstřikovač a použijete.
Napište komentář