Levandulový sirup s mátou (recept) – osvěžující pro letní horké dny

Skvěle chutnající levandulový sirup s mátou
Levandulový sirup s mátou

Přinášíme domácí recept na skvělá levandulový sirup s mátou. Pokud i Vy se bojíte toho, že Vám voňavá levandule nebude chutnat, nebojte se. Po naředění je její jemná vůně naopak osvěžující a k letní pohodě patří. 

Obecně levandule patří mezi velmi známé léčivé bylinky. Lze ji konzumovat vnitřně a pak účinkuje při bolestech hlavy a závratích. Levandulový čaj je doporučován při různých psychických komplikacích, tedy např. při nespavosti, nervozitě, stresu nebo depresivních stavech. Určité pozitivní účinky by levandule lékařská měla mít i na trávící ústrojí a částečně také na krevní tlak či menstruační bolesti. Inhalace má potom kladný vliv na nachlazení a rýmu, dopřejte si ji tedy při nemocech jako chřipka, angína, případně při zánětu dutin.

Máta peprná obsahuje látky, mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při křečích, zánětech, nechutenství i nevolnosti a navíc umí zklidnit podrážděný žaludek. Zároveň působí proti nadýmání, ale zdůraznit musíme především jejich kladný vliv na celkové fungování metabolismu, díky čemuž mohou efektivně pomáhat i s hubnutím.

Připravíme si:

  • Litr vody
  • Nastříhanou levanduli (přibližně 2 vrchovaté hrsti, můžete i více)
  • Pár snítek máty
  • 1 citrón
  • 1 lžička kyseliny citrónové
  • Cukr třtinový přibližně 1 Kg
Suroviny na výrobu levandulového sirupu
Suroviny na výrobu levandulového sirupu

Fáze 1: Převařili jsem litr vody, po převaření a částečném zchladnutí jsme přidali nastříhanou levanduli na menší kousky (můžete použít i stonky), pár snítek máty, 1 citron (bez kůry a semínek) a pár květů slézu, abychom podpořili krásnou barvu sirupu (lze vynechat). Nechala jsem vše spolu vychladnout a pak v ledničce macerovat 24 hodin.

Levandulový sirup s mátou (recept) - osvěžující pro letní horké dny

Fáze 2: Po 24 hodinách jsme macerát scedili přes plátýnko, přidali jsem 1 lžičku kyseliny citronové a cukr (v původním receptu je 1 kg cukru na 1 l macerátu, ale můžete si množství upravit dle sebe, nebo přidat třtinový, ale pak se změní i výsledná barva sirupu. Myslete také na to, že cukr v tomto případě funguje jako konzervant, aby se sirup nekazil.) Cukr jsem nechali rozpustit a zahřáli jsem na 60C, pak jsme ihned sirup nalili do nahřátých suchých sklenic, zavíčkovali a chviličku nechali dnem vzhůru.

Takto upravený sirup nemusíte do otevření uchovávat v chladničce, po otevření raději ano. Recept na limonádu: sirup naředíme vodou dle chuti, přidáme lístky máty, citronovou šťávu a led.

Levandulový sirup s mátou (recept) - osvěžující pro letní horké dny
Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*