Koření zatar: dopřejte si novou chuť i aroma

Má koření zatar léčivé účinky?
Koření zatar

Zatar (často také zaatar či za’atar) je směs koření, které bývá hojně využíváno ve východně Evropě (Turecko), v severní Africe, ale především v Přední Asii (např. Libanon či Sýrie). Existuje přitom v mnoha různých variantách. Jeho součástí je ve většině případů tymián obecný, saturejka, mleté sušené plody škumpy (sumak), sůl a opražené sezamové semínko. Přidávány jsou ale rovněž další rostliny a samozřejmě se liší také jejich poměr v dané směsi.

Má koření zatar léčivé účinky?

Vzhledem k tomu, že koření zatar obsahuje především tymián, jeho léčivé účinky se odvíjejí především od této rostliny. Velmi dobře např. působí na trávící soustavu, a to včetně zažívacích potíží. Osvědčil se ovšem také při onemocnění horních cest dýchacích. Navíc má i vynikající účinky při zevním použití. Pozitivně působí jako kloktadlo na dásně, ale také na pokožku. Doplňme, že koření zatar je především směsí nejrůznějších rostlin, což znamená, že jeho léčivé účinky jsou daleko širší. Pravdou ovšem je, že se odvíjí od konkrétního složení.

Doporučujeme: o léčivých účincích a další informace si můžete přečíst v našem článku o tymiánu.

Zatar jako koření v kuchyni

Zatar je součástí především orientální kuchyně, kde je využíván hlavně jako příloha snídaní. Dnes už ho můžete sehnat i v České republice, a to ve specializovaných obchodech včetně e-shopů. Existuje přitom ve více variantách, které se liší složením, takže nejste odkázání pouze na jednu. V každém případě je jeho uplatnění v kuchyni poměrně dost pestré, takže můžete experimentovat.

Koření zatar je často používáno na hummus, tedy na studený arabský pokrm, jenž se i u nás v posledních letech těší stále větší oblibě. Smíchané s olivovým olejem ho lze konzumovat pouze s pita chlebem, případně jakou součást zeleninových salátů. Dochutit s ním ale můžete i tvaroh, jogurt, pizzu, kuskus, karbanátky, luštěniny, pomazánky, polévky a mnohé další pokrmy.

Recept na zatar: tuto směs si samozřejmě můžete připravit i doma. Jak už však bylo několikrát naznačeno, žádná pravá varianta neexistuje. Obecně lze tedy konstatovat, že smícháte výše uvedené ingredience (přidat můžete i oregano, mátu či semínka fenyklu), rozmixujete na prášek a následně už jen přidáte osmažená sezamová semínka. Množství jednotlivých přísad je pouze na vás a časem se určitě dostanete k ideálnímu poměru, jenž vám bude naprosto vyhovovat.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Koření zatar
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*