Kopřivový sirup (recept) – na metabolismus a zlepšení trávicí soustavy

Kopřiva

Kopřiva je jednou z nejznámějších bylinek v České republice, má celou řadu pozitivních účinků na lidské tělo Například působí povzbudivě na metabolismus a má antirevmatické či antivirové účinky. Jedná se zároveň o oblíbenou bylinku očistné kůry. Kopřiva také snižuje hladinu cukrů v krvi, proti ji lze doporučit i diabetikům při lehčích formách cukrovky. Využití má i při dně a ateroskleróze, případně při různých zánětech a hojení ran.

Přinášíme vám skvělý recept na kopřivový sirup, pro tento recept budeme potřebovat:

  • 3 vrchovaté hrsti posekaných kopřiv,
  • 2 citrony na kolečka (bezk kůry a pecek)
  • 500ml vody

Fáze 1: opatrně zahříváme max. 60C necháme 10 minut.

Fáze 2: poté macerujeme 24 hodin. Scedíme přes plátýnko, přidáme 500g cukru (dala jsem o něco méně, třtinový i obyčejný) a zahřejeme.

Fáze 3: horký sirup plníme do čistých horkých sklenic a ihned zavíčkujeme.

Užití: Užíváme jednu až dvě polévkové lžíce denně při očistě organismu nebo na posílení imunity. Smícháním 1 litru vody, 5 lžic sirupu a šťávy z půlky citronu vznikne osvěžující domácí limonáda.

Sirup můžeme použít při stejných potížích jako kopřivový čaj, tedy na metabolismu, zlepšení trávicí soustavy, jater, žlučníku i slinivky, zvýšení tvorby červených krvinek, snižuje krevní tlak, má pozitivní vliv na funkce srdce i cév. Pravidelně popíjený kopřivový sirup nebo čaj urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu.

Zdravý kopřivový sirup
Kopřivový sirup
Sdílet příspěvek:

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*