Kakost smrdutý nepříjemně zapáchá, zároveň se ale jedná o zajímavou léčivku

Latinský název: Geranium robertianum

Kakost smrdutý (zdroj: vlastní galerie autora)

Kakost smrdutý je bylinka s nepříliš pěkným názvem, která skutečně nevábně zapáchá. Přesto se jedná o účinnou léčivku, kterou můžete také vyzkoušet.

Výskyt: kakost smrdutý roste skoro po celém evropském kontinentu, tedy i u nás. Vyskytuje se ale také v Asii, na severu Afriky nebo v Severní Americe.

Popis a účinné látky: jde o jednoletou rostlinu z čeledi kakostovitých, která dosti intenzivně páchne. Z kořene kakostu vyrůstá přízemní růžice listů a z ní listnatá a větvená lodyha, jež může dosahovat výšky až 40 cm. Listy na lodyze jsou vstřícné, řapíkaté a dlanitě složené. Květy, které se objevují od května do října, mají červenou, purpurovou až růžovou barvu. Plod je zobanitý. Z účinných látek jmenujme organické kyseliny, silice, pryskyřice, třísloviny a hořčiny.

Užitečné části: využívána je kvetoucí nať.

Kakost smrdutý a léčivé účinky

Kakost smrdutý se i přes svoji nepříliš vábnou vůni v lidovém léčitelství dlouhodobě používá jako účinná léčivá rostlina. Efektivně působí např. na trávení, když účinkuje třeba při střevních obtížích jako při průjmech, případně při zánětech trávicích orgánů. Zároveň je možné využití k zastavení krvácení, takže pokud vás sužuje časté krvácení z nosu, můžete jej vyzkoušet.

Kakost smrdutý působí rovněž diureticky, má tedy močopudné účinky. Uplatnění nachází i při bolestech močového měchýře a zároveň jej lze použít také při potížích s močovými kameny. Tato rostlina navíc nemusí působit pouze vnitřně, ale může pomoci i zevně. Pak má kladný vliv při různých kožních potížích (např. při ekzémech), a to především ve formě masti.

Využití kakostu smrdutého

Kakost smrdutý skutečně není rostlinou, kterou byste si natrhali či vypěstovali kvůli její libé vůni. Charakterizuji ji právě pronikavý zápach. Pokud si z ní tedy připravíte mast na pokožku, budete muset vydržet nepříliš příjemné vjemy. Rostlinka se používá také pro přípravu bylinných směsí, ve kterých se často vyskytují např. borůvky. Tepelná úprava a vůně dalších bylin přitom zápach eliminují.

Pokud si myslíte, že nevábně zapáchající bylinku zvládnete, můžete si připravit nálev z kakostu smrdutého. Stačí si připravit lžičku čerstvé či sušené kvetoucí natě a spařit ji horkou vodou. Následně necháte louhovat alespoň 10 minut, a to pod pokličkou. Pak už stačí jen přecedit. Nálev je možné pít několikrát denně podle toho, jak se po něm budete cítit.

Kakost smrdutý a pěstování

Kakost smrdutý roste ve volné přírodě ve vlhkých lesích, houštinách či na mýtinách. Pokud byste si tuto bylinku chtěli vypěstovat, rozmnožuje se pouze semeny. Jedná se o nenáročnou rostlinu, jíž vyhovují slunná stanoviště, ale přílišná vedra jí dobře neudělají, takže jí nevadí ani polostín. Navíc potřebují dostatek vláhy. Proto je pro ni nejlepší i vlhká půda, na níž jiné nároky nemá.

Upozorňujeme: existující i další bylinky, které nepříjemně zapáchají, přesto působí kladně na lidské zdraví. Patří sem např. vlaštovičník větší nebo hloh obecný.

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*