Grapefruit: velmi oblíbené a zdravé ovoce

Latinský název: Citrus paradisi

Grapefruit zdravé ovoce
Grapefruit

Grepy jsou velmi oblíbené, víte ale jaké mají účinky na lidské zdraví? Tak např. mají pozitivní antioxidační účinky, takže nám pomáhají s volnými radikály. Dále zvyšují imunitu a příznivě působí na cévy a celkově na krevní oběh, neboť zároveň dovedou mírně snižovat hladinu cholesterolu, vše ale postupně….

Výskyt: původní domovinou je karibská oblast. Postupně se však rozšířil do mnoha dalších částí světa a dnes se pěstuje i v Evropě.

Popis a účinné látky: grapefruit je dřevina z čeledi routovitých, jejíž výška se obvykle pohybuje okolo 5 m. Někdy však může být i daleko vyšší. Má úzké a dlouhé listy tmavě zelené barvy a velké bílé květy. Citrusový plod se nazývá rovněž grapefruit. Dnes ovšem bývá označován zkráceně grep. Dužina může mít různou barvu od bíle až po červenou. Obsahuje přitom velké množství vitamínů (především B1, C a K) a flavonoidů, ale také některých minerálních látek (zejména draslíku).

Užitečné části: využívány jsou právě plody.

Léčivé i negativní účinky grepu

Grepy jsou velmi zdravé. Mají např. pozitivní antioxidační účinky, takže nám pomáhají s volnými radikály. Dále zvyšují imunitu a příznivě působí na cévy a celkově na krevní oběh, neboť zároveň dovedou mírně snižovat hladinu cholesterolu. Kladný vliv mají i na trávící soustavu, když pročišťují střeva a podporují metabolismus. Navíc disponují jen malým množství kalorií a snižují hladinu inzulínu, takže působí pozitivně i na snížení tělesné hmotnosti. Na druhou stranu při nechutenství mohou podporovat chuť k jídlu.

V souvislosti s grepy se hovoří také o prevenci některých typů rakoviny (zejména plic a žaludku). Tyto citrusové plody však mohou dle nových výzkumů také uškodit, a to lidem, kteří berou určité léky. Jedná se o některá léčiva na hypertenzi (vysoký krevní tlak), rakovinu, žaludeční vředy, onemocnění prostaty, imunitu, ale také antidepresiva. Mohou za to látky zvané furanokumariny, které jsou ovšem více než v dužině obsaženy v kůře. Proto je rizikovější grapefruitový džus, jenž se vymačkává z neoloupaných plodů.

Využití grepu v kuchyni

Grepy mají poměrně hořkou a kyselou chuť. Přesto v organismu působí zásaditě, což je jedna z jejich kladných vlastností. Zásodotvornost totiž obecně nijak nesouvisí s chutí potravin. Využití grepů se v každém případě nabízí právě při výrobě džusu, který by ovšem raději neměli konzumovat lidé beroucí nějaká výše zmíněná léčiva. Jedině snad po konzultaci s lékařem. Grepy se dále hodí do ovocných salátů, kde byste je měli zkombinovat se sladkými druhy ovoce, které budou kompenzovat jejich hořčejší chuť.

Pěstování grapefruitu v květináči

Grapefruit si lze vypěstovat doma v květináči, ale v létě jej můžete umístit i na terasu či zahradu. Měli byste si ovšem nejprve pořídit speciální zeminu na citrusy, což dnes není problém. Grapefruit prosperuje především při teplotě 22 až 24 °C a nevadí mu přímé slunečné světlo, čímž se např. odlišuje od citronovníku. V každém případě byste jej měli v letních měsících hnojit pravidelně každý týden a celoročně často zalévat. Ovšem přiměřeně, neboť přemokření není žádoucí.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*