Grapefruit (grep): oblíbené a zdravé ovoce, které ale může i uškodit

Latinský název: Citrus paradisi

Grapefruit zdravé ovoce
Grapefruit

Grapefruit neboli grep patří mezi oblíbené ovoce, které je velmi oblíbené i u nás. Víte ale, jaké má účinky na lidské zdraví?

Výskyt: původní domovinou této subtropické dřeviny je karibská oblast. Postupně se však rozšířila do mnoha dalších částí světa a dnes se pěstuje i v Evropě, a to především díky široké oblibě jeho citrusových plodů.

Popis a účinné látky: grapefruit je dřevina z čeledi routovitých. Její výška se obvykle pohybuje okolo 5 metrů. Někdy však může být i daleko vyšší. Má úzké a dlouhé listy tmavě zelené barvy a velké bílé květy. Citrusový plod nese totožný název. Dužina může mít různou barvu od bíle až po červenou. Mnohem důležitější jo ovšem skutečnost, že obsahuje velké množství vitamínů (především B1, C a K) a flavonoidů, ale také některých minerálních látek (zejména draslíku).

Užitečné části: využívány jsou právě plody, které v současné době patří mezi velmi oblíbené ovoce.

Léčivé i negativní účinky

Grepy jsou velmi zdravé. Mají např. pozitivní antioxidační účinky, takže nám pomáhají s volnými radikály. Dále zvyšují imunitu a příznivě působí na cévy a celkově na krevní oběh, neboť zároveň dovedou mírně snižovat hladinu cholesterolu. Kladný vliv mají i na trávicí soustavu, když pročišťují střeva a podporují metabolismus. Navíc disponují jen malým množství kalorií a snižují hladinu inzulínu, takže působí pozitivně i na snížení tělesné hmotnosti. Na druhou stranu při nechutenství mohou podporovat chuť k jídlu.

V souvislosti s grepy se hovoří také o prevenci některých typů rakoviny (zejména plic a žaludku). Tyto citrusové plody však mohou dle nových výzkumů také uškodit, a to lidem, kteří berou určité léky. Jedná se o některá léčiva na hypertenzi (vysoký krevní tlak), rakovinu, žaludeční vředy, onemocnění prostaty, imunitu, ale také antidepresiva. Mohou za to látky zvané furanokumariny, které jsou ovšem více než v dužině obsaženy v kůře. Proto je rizikovější grapefruitový džus, jenž se vymačkává z neoloupaných plodů.

Využití grepu v kuchyni

Grepy mají poměrně hořkou a kyselou chuť. Přesto v organismu působí zásaditě, což je jedna z jejich kladných vlastností. Zásadotvornost totiž obecně nijak nesouvisí s chutí potravin. Využití grepů se v každém případě nabízí právě při výrobě džusu, který by ovšem raději neměli konzumovat lidé beroucí nějaká výše zmíněná léčiva. Jedině snad po konzultaci s lékařem. Grepy se dále hodí do ovocných salátů, kde byste je měli zkombinovat se sladkými druhy ovoce, které budou kompenzovat jejich hořčejší chuť. Navíc tak přijmete mnohem více účinných látek.

Upozorňujeme: kyselou chuť, ale zároveň zásadotvornost mají také další citrusy, tedy např. citróny nebo pomeranče. Tuto vlastnost přitom mají společnou také s jablečným či balzamikovým octem. V dnešní době přitom většina potravin zakyseluje organismus, což rozhodně není zdravé.

Toto ovoce může mít ale i poměrně netradiční kuchyňské využití. Lze si např. připravit kuře na grapefruitech. Stačí kuře rozporcovat, obalit v mouce a na másle prudce opéct po obou stranách. Polijete brandy a zapálíte, po čemž vložíte kuře do pekáče a pod poklicí upečete doměkka. Vyjmete ho z pekáče, ve kterém zůstane šťáva. K ní přilijete vývar, sherry a šťávu z jednoho grepu. Osolíte, opepříte a svaříte. Máte hotovo! Plody je ovšem možné využít také při dalších příležitostech, neboť jejich plátky lze např. dochutit a dozdobit alkoholické i nealkoholické nápoje.

Pěstování grapefruitu v květináči

Grapefruit si lze vypěstovat doma v květináči, ale v létě jej můžete umístit i na terasu či zahradu. Měli byste si ovšem nejprve pořídit speciální zeminu na citrusy, což dnes není problém. Grapefruit prosperuje především při teplotě 22 až 24 °C a nevadí mu přímé slunečné světlo, čímž se např. odlišuje od citronovníku. V každém případě byste jej měli v letních měsících hnojit pravidelně každý týden a celoročně často zalévat. Ovšem přiměřeně, neboť přemokření není žádoucí a mohlo by na růst rostliny působit dosti negativně.

Sdílet příspěvek:

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*