Bezinkový sirup – slast pro vaše smysly

Chutný a zdravý nápoj

BBezinkový sirup je chutným a zdravým nápojem, jehož základní součástí jsou aromatické bílé květy bezu černého (Sambucus nigra L.). Tento listnatý keř má svoji původní domovinu v Evropě, ale vyskytuje se rovněž v západní Asii. Bezinkový sirup má každopádně široké uplatnění, neboť kromě různých nápojů jej lze používat i při dochucení pokrmů (viz níže). Kromě chuti a vůně jsou navíc jednotlivé součásti bez černého vyhledávány i díky jejich pozitivním zdravotním účinkům.

Recept na bezinkový sirup

Čerstvé květy bezu černého je vhodné trhat brzy po rozkvětu, který začíná zhruba v květnu či červnu. Při výrobě bezinkového sirupu si nejprve dáte uvařit 2 litry vody. Do připravené láhve následně nasypete 1,5 až 2 kg cukru krystalu. Ten zalijete vodou a vyčkáte až bude nálev studený. Potom přidáte 80 g kyseliny citronové (můžete použít i čerstvé citrony) a 20 až 30 květů bezu, jež musí být ponořené. Vzniklý nápoj necháte 2 až 4 dny louhovat, pak přelijete do sklenic, které je vhodné skladovat na chladnějších místech.

Bezinkový sirup v kuchyni

Bezinkový sirup je možné v kuchyni používat k mnoha účelům. Předně si z něj můžete jednoduše vyrobit chutnou a zdravou limonádu, jež je v letních měsících velmi osvěžující, zvláště v kombinaci s ledem. Nasnadě jsou ovšem i další nápoje. Sirup z bezových květů lze totiž používat v kombinaci s „nealkem“, tedy např. s tonikem, ale také se sektem či bílým vínem. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu.

Bezinkovým sirupem je navíc možné dochutit i řadu pokrmů. Konkrétně se jedná o moučníky nebo čerstvé ovoce, sami ale jistě vymyslíte spoustu dalších zajímavých kombinací. Květy černého bezu můžete navíc jednoduše osmažit a konzumovat. Tomuto pokrmu se říká kosmatice. Při přípravě je stačí pouze obalit v těstíčku z vajec a mouky a opéct v horkém oleji nebo na másle. Na křupavém výsledku si nepochybně pochutná celá rodina.

Náš tip: v kuchyni naleznou uplatnění i další části bezu černého. Určitě využijete jeho plody, kterým se lidově říká bezinky, případně sušené listy, které jsou vhodné k přípravě zdravého čaje.

Zdravotní účinky bezu černého

Květy černého bezu obsahují mnoho účinných látek (silice, třísloviny, glykosiny, vitamin C, organické kyseliny apod.), což platí i pro plody a listy. Všechny součásti tohoto keře jsou prospěšné při celé řadě neduhů, počínaje nachlazením a zácpou, přes žaludeční a menstruační problémy až po preventivní působení proti různým typů rakoviny. Nutno ovšem dodat, že byste měli jednotlivé části nejprve tepelně upravit či usušit, a to především plody, neboť v opačném případě hrozí nežádoucí účinky.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Bezinkový sirup
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*