Mátový sirup (recept) – na výrobu limonády nebo mojita

Máta peprná má poměrně výraznou chuť, takže není divu, že jeden z lidových názvů zní „pepřová máta“. V kuchyni se tato bylinka, respektive její listy používají k dochucování omáček, salátů a někdy bývají využívány i při přípravě různých druhů masa a zeleniny. Máta ovšem nachází uplatnění i při výrobě celé řady nápojů, například osvěžující domácí limonády nebo k výrobě Mojita.

Nyní se zaměříme na výrobu mátového sirupu.

Připravíme si:

  • 40 stonků máty
  • 2 litry vody
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 4 citrony

Fáze 1: 40 stonků máty nahrubo nasekáme keramickým nožem a necháme vylouhovat v převařené, vychladlé vodě (2 litry) 24hodin.

Mátový sirup (recept) - na výrobu limonády nebo mojita
Mátový sirup (recept) - na výrobu limonády nebo mojita

Fáze 2: Po macerování jsme vše scedili a bylinky přes plátýnko vymačkali. Přidali jsme 1,5 kg cukru (třtinový nebo bílý – můžete i méně) a 4 citrony (nebo 2 lžíce kyseliny citrónové), a 3 minuty zahřívali na max. 60C.

Fáze 3: Sirup jsme plnili horký do horkých čistých sklenic a hned uzavřeli, aby chytlo víčko. Ze sirupu si můžete udělat domácí limonádu, nebo mojito, přidáním limetky (i šťávy), ledu, bílého rumu a minerálky. Sirupem si můžete dochutit i čaj.

Mátový sirup (recept) - na výrobu limonády nebo mojita
Sdílet příspěvek:

Rozmarýnový olej (recept) – skvělý na posílení nervové soustavy

Oleje, masti a tinktury
03/01/2019 Katerina 0
Rozmarýn obsahuje řadu účinných látek, ať už se jedná o silice, organické kyseliny, třísloviny či flavonoidy. Poměrně výjimečný je v tom, že zvyšuje krevní tlak, čímž zlepšuje prokrvení těla. Rozmarýn lékařský dále podporuje činnost jater, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*