Přírodní léky na hubnutí, jež pomáhají se shazováním přebytečných kilogramů

Chia semínka
Chia semínka (zdroj: Samphotostock.cz)

V dnešní době je kladen důraz na štíhlou postavu bez přebytečných tuků. Ačkoli lze trend dokonalého vzhledu považovat za rozporuplný, nadváha nám skutečně škodí. Jaké tedy existují přírodní léky na hubnutí? 

Stévie sladká

Stévie sladká je přírodní sladidlo, které je v posledních letech neustále více diskutováno. Ačkoli je totiž až 300× sladší než cukr, žádný cukr neobsahuje. Zdá se tedy, že se může jednat o sladidlo pro 21. století. Je tedy doporučována rovněž při shazování přebytečných kilogramů, i když svým způsobem pomáhá udržet chuť na sladké. Stále se ale jedná o výrazně zdravější alternativu cukru. Podle našeho návodu si navíc můžete doma sami jednoduše připravit „cukr“ ze stévie.

Máta peprná

I když máta peprná nefunguje jako nejefektivnější spalovač tuků, stále se jedná o účinný přírodní lék na hubnutí. Má totiž příznivé účinky na mnoho relevantních vlastností organismu. V prvé řadě působí kladně na trávení, což je pro úpravu tělesné hmotnosti důležité. Máta se navíc podílí na správném fungování metabolismu, tedy na látkové přeměně. Hlavně ale zahání chuť k jídlu. Pokud vás tedy sužují nutkavé chutě, které se většinou týkají nezdravých jídel, vsaďte právě na mátu peprnou.

Mladý zelený ječmen

Třetím přírodním lékem na hubnutí je mladý zelený ječmen, což je sice klasický ječmen setý, nicméně je pěstován čistě organicky, nejsou tedy používány žádné pesticidy, umělá hnojiva apod. Není tedy divu, že bývá řazen mezi tzv. superpotraviny. Co se týče shazování přebytečných kilogramů, mladý zelený ječmen podporuje enzymy, které spalují tuky. Tyto bílkoviny se navíc celkově podílejí na správném fungování trávicí soustavy, takže při hubnutí hrají nemalou roli.

Fazole mungo

Při redukci tělesné hmotnosti lze vyzkoušet rovněž fazole mungo, což je luštěnina, jejíž původní domovinou je Asie. V současné době se dá pořídit i v mnoha tuzemských obchodech a má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Mimo jiné disponuje kladným vlivem na vyprazdňování a trávení a tělu navíc dodává pocit sytosti. Fazole mungo přitom mohou být opravdu zdravé, neboť se dají konzumovat zasyrova (stejně jako adzuki). Jinak zralé syrové fazole obsahují jedovaté látky, jež je třeba neutralizovat tepelnou úpravou.

Chia semínka

Chia semínka pocházejí z původně středoamerické rostliny, jež je známá jako šalvěj hispánská. Opět přitom bývají řazena mezi superpotraviny. Obsahují totiž mnoho účinných látek jako antioxidanty či omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Navíc jsou známá i díky vysokému obsahu vlákniny. Díky tomu mají pozitivní vliv na trávicí soustavu a zároveň člověku opět dodávají pocit sytosti. Pracujete-li tedy na snižování nadváhy, můžete je rovněž zařadit do svého jídelníčku, a to třeba jako ingredienci do smoothie.

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*