Fenykl obecný: zelenina, která může pomoci všem generacím

Latinský název: Foeniculum vulgare

Fenykl obecný je rostlina, kterou lze v kuchyni využít jako zeleninu. Zároveň se ale jedná o účinnou léčivku, jež může pomoci všem generacím.

Výskyt: fenykl obecný patří mezi zeleninu, která je využívána pro své léčivé účinky, tak pro svou charakteristickou chuť. Tato víceletá rostlina je pěstována již od starověku. Aktuálně je hojně rozšířená v teplých oblastech a lze se s ní setkat především v jižní Evropě, na severu Afrik a v asijských zemích. Na našem území ji nalezneme na jižní Moravě.

Popis a účinné látky: tato bylina často dorůstá do výšky dvou metrů a zřejmě nejvíce se podobá kopru. Pod zemí je dlouhý a silný kořen, stonek je dutý a vyskytují se na něm jemně zpeřené listy. Hroznovité květenství má jasně žluté květy, které se objevují od července do srpna. Plodem je žlutošedá dvounažka s protáhlými nažkami, která zaujme intenzivní vůní. Fenykl obecný obsahuje účinné látky jako vlákninu, draslík, vitamín B9 (kyselina listová) nebo vitamín C (kyselina askorbová).

Užitečné části: využívány jsou všechny části fenyklu obecného, tedy plody, zralé květenství, semena, listy a někdy také kořen, který se ovšem ze země dostává velmi obtížně.

Fenykl jako léčivá rostlina

Ačkoli platí, že je fenykl velice často používán novopečenými maminkami, pozitivně působí na všechny bez rozdílu věku. Uveďme si tedy ve zkratce všechny nejdůležitější účinky, pro které je tolik veleben.

  • Fenykl pro maminky a miminka. Tato rostlina podporuje laktaci (tvorbu mateřského mléka),  takže je součástí „kojících“ čajů. Malé děti ji však mohou konzumovat i přímo. Ulehčuje totiž při plynatosti, neboť má vynikající větropudné účinky (stejně jako třeba kmín). Navíc působí celkově příznivě na žaludek a střeva a podporuje vykašlávání hlenů.
  • Další účinky fenyklu obecného. Kromě již zmíněných kladných vlivů na trávení, má tato bylinka z čeledi miříkovitých močopudné účinky a doporučována je také pro své pozitivní působení na slezinu, játra a ledviny. Fenykl působí velmi dobře i při nachlazení a navíc jej lze využívat zevně, a to např. k pomoci podrážděným očím.

Z výše uvedeného je patrné, že fenykl obecný nemá žádné kontraindikace. Problémem tak může být pouze požití příliš velké dávky. Na druhou stranu si jej lze snadno splést s jinými rostlinami (včetně jedovatých), takže jej radši nesbírejte „naslepo“.

Kuchyňské využití fenyklu obecného

Vzhledem k tomu, že má fenykl příjemnou sladkou chuť, jeho kuchyňské využití je velmi rozmanité. Můžete s ním tedy vylepšit chuť různých cukrovinek a sladkého pečiva. Používá se nicméně i k dochucení polévek, salátů nebo omáček, případně některých druhů sýra (např. řeckých či balkánských). Uplatnění ovšem nalézá i při konzervaci zeleniny a při výrobě likérů. Oblíbený je zejména ve francouzské a italské kuchyni, ale stále častěji je využíván také u nás.

Pokud chcete vyzkoušet zdravotní účinky této bylinky, můžete si připravit fenyklový čaj. K jeho výrobě použijte ideálně semena. Zhruba jednu jejich lžíci rozdrtíte v hmoždíři a zalijete vroucí vodou. Pak už jen necháte čtvrthodinky louhovat, přecedíte a můžete pít, případně čaj servírovat dětem. Před použitím pamatujte, že jednotlivé části fenyklu obecného mohou mít lehce štiplavou vůni a chuť některým lidem připadá trpká či hořká. S množstvím to tedy zpočátku nepřehánějte.

Fenykl obecný a pěstování

Fenykl obecný si je možné vysadit na záhon či do pařeniště, a to zhruba v rozestupu 15×30 cm. Učinit byste tak měli v dubnu či květnu. Zvolte přitom na živiny bohatou půdu. Bylince nejvíce vyhovují slunná stanoviště, která jsou chráněná před větrem. Rostlinka také vyžaduje pravidelnou závlahu. Můžete ji rovněž přihnojovat, ovšem ideálně ne přímo. Jednotlivé části fenyklu se sklízí v září a říjnu, v každém případě byste to měli stihnout před příchodem prvních mrazů.

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Medvědí česnek tinktura (recept) – kapky na podporu paměti

Oleje, masti a tinktury
23/03/2020 Katerina 0
Medvědí česnek (správně česnek medvědí) je jedním z prvních poslů jara, který nám stejně jako třeba sněženka podsněžník může po zimě výrazně pomoci nabrat novou vitalitu. Používají se čerstvé listy, protože sušením ztrácejí léčivé účinky. Drobně [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*