Psyllium (jitrocel vejčitý) opravdu účinně pomáhá s trávením

Latinský název: Plantago ovata

Psyllium (zdroj: Samphotostock.cz)

Psyllium je rozemleté osemení jitrocele vejčitého. Tradičně se přitom používá díky skutečně velmi příznivému vlivu na trávicí soustavu.

Výskyt: jitrocel vejčitý roste na mnoha místech světa, a to především na jihovýchodě Evropy, na severu Afriky, v západní a jižní Asii, ale vyskytuje se i v Americe.

Popis a účinné látky: jde o jednoletou rostlinu z čeledi jitrocelovitých, která je dosti drobná. Maximálně totiž dorůstá do výšky 15 cm. Chlupaté listy, které se objevují na krátkém stonku, jsou čárkovité až kopinaté, na bázi přecházejí v řapík, mají hrotitý vrchol a jsou celokrajné či rozptýleně zubaté. Květy tvoří klasnatá květenství, která mají bílou a žlutou barvu. Plodem je tobolka, v níž se nachází semena. Ta obsahují účinné látky, z nichž musíme jmenovat především rozpustnou vlákninu.

Užitečné části: rostlina je pěstována především kvůli semenům.

Psyllium a léčivé účinky

Semena jitrocele vejčitého, jemuž se říká také jitrocel indický, při kontaktu s vodou nabobtnají. Proto eliminují chuť k jídlu a jsou vhodným pomocníkem při shazování přebytečných kilogramů. Rozemleté osemení, které se nazývá psyllium, je využíváno tisíce let, a to především v ajurvédské medicíně (tradiční léčebný systém Indie). Má totiž velmi kladný vliv na trávicí soustavu.

Psyllium je využíváno jako přírodní projímadlo a pozitivně působí i na střevní peristaltiku, stejně jako na detoxikaci organismu. Zároveň nachází uplatnění při léčbě úplavice a dehydratace, kterou může způsobit akutní průjmové onemocnění. Jedná se také o prevenci hemoroidů a hovoří se dokonce i o rakovině tlustého střeva. Navíc se může podílet na snižování hladiny cholesterolu.

Jak psyllium používat?

Psyllium dnes seženete v mnoha obchodech. Pokud si jej pořídíte, zjistíte, že má neutrální chuť. Proto jej můžete přidat do vody, džusu, jogurtu nebo polévek. Jak už jsme naznačili výše, i rozemleté osemení jitrocele vejčitého v tekutině nabobtná a vytvoří hustý gel. Měli byste jej ovšem vypít či zkonzumovat ještě předtím, než k tomu dojde. Doporučuje se přitom konzumace ráno cca 30 minut před prvním jídlem.

Pěstování jitrocele vejčitého

Jitrocel vejčitý v České republice neroste, ani se u nás moc nepěstuje. K tomu dochází hlavně na plantážích Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Semena se vysévají v dostatečně vlhkých obdobích, přičemž ke klíčení dochází zhruba po sedmi dnech a potřeba je hodně vody. Mohou se rovněž přihnojovat, a to hnojivy s obsahem dusíku a fosforu. Plody jsou přitom plně zralé zhruba po čtyřech měsících.

  • 2
  •  
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*