Pita chléb – poznejte jeho výhody a využití i v naší české kuchyni

Pita chléb
Pita chléb s falafalem

Ačkoli Češi nedají dopustit na tradiční bílý chléb, stále častěji se objevují různé alternativy. Jednou z nich je pita, tedy druh (především) pšeničného pečiva, které se připravuje při vysokých teplotách a disponuje kapsou.

Jaký je původ pita chleba?

Původní domovinou pita chleba je s největší pravděpodobností Mezopotámie, přičemž první záznamy pocházejí zhruba z roku 2 500 př. Kr. Odtud se začal šířit do dalších přilehlých oblastí, tzn. po celé Přední Asii, Středomoří a na Balkán. Všude se používal k plnění náplněmi, anebo jako příloha. V moderní době si potom získal oblibu i v dalších částech světa a už spoustu let ho lze ochutnat také v České republice. Stále se ale zejména jde o tradiční pokrm blízkovýchodní a středomořské kuchyně.

Pokračování článku o pita chlebu na Jímeto.cz……

Sdílet příspěvek:

Ricinový olej: zdroj zdraví a krásy celého těla

Nápoje a oleje
12/01/2024 Petr Sivok 0
Ricinový olej je vyráběn ze semen skočce obecného neboli ricinovníku (Ricinus communis), přičemž obsahuje značné množství mastných kyselin. Jeho uplatnění je tedy opravdu široké. Používá se kupříkladu při výrobě barviv, plastů, vosků či maziv. Na [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*