![IMG_20200630_161800](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2020/07/IMG_20200630_161800-678x381.jpg)
Lipový sirup patří k těm nejoblíbenějším přírodním lékům při nachlazení. Podporuje odkašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje křeče, má též močopudné a potopudné účinky. Pro vysoký obsah významných látek podporuje lípa celkovou imunitu a lze ji tudíž užívat i jako prevenci. Napomáhá správnému zažívání.
Připravíme si:
- květy lípy
- citrón a citrónovou štávu
- pomeranč
- 700 až 1000 g třtinového cukru
- kyselina citrónová
![Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2020/07/IMG_20200630_161800-1024x768.jpg)
Fáze 1: Květy lípy jsem nechali rozložené, aby vylezli broučci. Potom jsem je vložili do velkého hrnce a zalili převařenou, vychladlou vodou tak, aby byly květy zcela potopené.
![Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2020/07/IMG_20200630_161623-1024x768.jpg)
![Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2020/07/IMG_20200630_161901-1024x768.jpg)
Fáze 2: Přidali jsem citron i pomeranč nakrájený na kolečka (bez kůry a zrníček) a citronovou šťávu. Promíchali jsme a nechali zakryté v chladu 24 hodin macerovat.
![Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2020/07/IMG_20200630_162121-1024x768.jpg)
Fáze 3: Po macerování jsme scedili lípu přes plátýnko a odměřili jsme výsledný bylinný výluh. V původním receptu je 1 kg cukru na 1 litr výluhu, použili jsme ale na 1 litr výlohu 700 g cukru (třtinový nebo bílý). Dále můžete přidat dle chuti kyselinu citronovou, která také působí jako konzervant.
Fáze 4: Vše jsme nechali rozpustit a potom jsem sirup zahřívali na max. 60C. Horký sirup jsme nalili do čistých suchých sklenice, které jsme umyté nechali nahřát v troubě na 100C. Víčko jsme měli také umyté, vytřené alkoholem. Naplněnou sklenici sirupem jsme ihned uzavřeli a otočili dnem vzhůru. Po vychladnutí uchováváme na chladnějším místě, před použitím protřepeme (zakalení není na závadu, jedná se o usazený pyl) a po otevření uchovávám v chladničce.
![Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení Lipový sirup (recept) - přírodní lék na nachlazení](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2020/07/lipovy-sirup6-07-20.jpg)
Užití: Sirup můžeme užívat jak samostatně po lžičkách, nebo jej můžeme přidat do čaje či letního studeného nápoje. Voní příjemně po medu a chutná po lípě.
Napište komentář