Kurkuma dlouhá a její účinky

Latinský název: Curcuma longa

Kurkuma dlouhá v misce
Kurkuma dlouhá mletá
KKurkuma je součástí mnoha místních medicín asijského světa, a to včetně indické ajurvédy. Zde byla používána především k léčení onemocnění jater. Její pozitivní vlivy na lidské zdraví jsou nicméně daleko širší více v našem článku….

Výskyt: za původní domovinu kurkumy bývá považována jižní Asie. Jejím největším producentem je aktuálně Indie (odtud také název „indický šafrán“ či „indický zázvor“), ale hojně je pěstována i v jihovýchodní Asii  a na dalších místech.

Popis a účinné látky: tato trvalka z čeledi zázvorovité má zduřelý článkovaný oddenek a dlouze řapíkaté listy. Mezi nimi vyrůstá klas světle žlutých květů. Plodem je mnohosemenná tobolka. Semena jsou s míškem. Kurkuma přitom obsahuje silici, limonen, kamfen, alfa- a betapinen, cineol, antioxidant kurkumin či škrob.

Užitečné části: stejně jako u zázvoru se využívá oddenek kurkumy dlouhé.

Kurkuma jako všestranná medicína

Kurkuma je součástí mnoha místních medicín asijského světa, a to včetně indické ajurvédy. Zde byla používána především k léčení onemocnění jater. Její pozitivní vlivy na lidské zdraví jsou nicméně daleko širší. Zmínit můžeme její  antivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky, když kladně působí např. při zánětech žaludku, tenkého střeva anebo při zánětlivém onemocnění kloubů (artritida). Navíc celkově zlepšuje trávení, a to především díky podpoře tvorby a vylučování žluči.

Kurkuma pomáhá i k lepšímu prokrvení organismu, čímž se podílí na prevenci tvorby krevních sraženin. Zároveň snižuje cholesterol a předchází onemocnění srdce. Používá se také při bolestech v krku či zubů, případně při poruchách menstruace. Lze ji využívat též zevně, třeba na zánět spojivek či různá drobnější poranění. Mnohé zdroje rovněž uvádějí, že antioxidant kurkumin může potlačit časný vývoj rakovinných buněk a mohl by se vůbec stát účinným doplňkem při léčbě národových onemocnění.

Vedlejší účinky: u citlivějších lidí může kurkuma občas způsobit alergickou reakci. Navíc není doporučována konzumace osobám, které berou léky na ředění krve. Alespoň ne ve větším množství.

Kurkuma jako koření v kuchyni

Kurkuma je odedávna používána také v kuchyni. Čerstvou ji je možné přidávat do nakládané zeleniny či pikantních jídel a jedná se rovněž o vhodný prostředek ke konzervaci potravin. Se sušenou kurkumou lze dochucovat maso, ryby či zeleninové pokrmy a výborná chutná i v kombinaci s některými luštěninami (fazole, čočka). Kurkumin je také součástí kari koření, které můžeme rozhodně doporučit. Její pozitivní účinky na lidské zdraví se totiž dohromady s dalšími kořeními násobí.

Tip na závěr: kromě toho, že je součástí určitých orientálních parfémů, je v Indii kurkuma v kombinaci s vodou používána k oplachování tváře. Má totiž údajně blahodárné účinky na pokožku  obličeje.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Kurkuma dlouhá a její účinky
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

2 komentáře

  1. Pro likvidaci zákožky svrabové,pomoci frekvenční terapie bylo m.j.doporučeno použítí kapslí kurkumy,při čem došlo k silné alergické reakci u pacienta.
    Prosím o radu jak kurkumu brát,aby nedocházelo k alergickým reakcím, nebo čím nahradit.
    Děkuji za radu.

    S pozdravem Ot.Štokr

    • Dobrý den, toto bychom doporučovali řešit přímo s vaším lékařem, přeci jen zná mnohem lépe celkový stav.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*