Bylinné osvěžující čaje – získejte sílu z bylinek

PPříprava domácích čajů z čerstvě shromážděných bylin je snadný způsob, jak získat obohatit své tělo o léčivou sílu bylinek – tedy něco, co všichni potřebujeme, ať jsme zdraví nebo boje proti nemoci. Čerstvé rostliny a bylinky přispívají k posílení imunitního systému a detoxikaci. Obsahují také vitamíny, antioxidanty, vlákniny, minerály (včetně vápníku), enzymy a mnoho dalšího užitečného pro naše tělo.

Domácí bylinné čaje můžete připravit z běžně dostupných domácích bylinek, čerstvý čaj z čerstvých rostlin zachycuje mezi 50 a 90 procent účinných látek rostliny a do určité míry nahrazují oblíbené čínské čaje. Čaje byly oblíbené zejména v dřívějších dobách zejména válečných letech. V poslední několika letech nabývají opět na oblíbenosti, zejména díky svým dobrým osvěžujícím účinkům.

V naší flóře je řada rostlinných druhů vhodných k nahrazení čínského čaje. Do čajových směsí se používají i některé léčivé rostliny. Užíváme-li je ve správném množství a ve vhodné době, vyhneme-li se návyku na některé léčivé druhy, není námitek proti jejich použití. Při velmi častém užití vzniká nebezpečí, že si organismus na léčivý druh zvykne a v době nemoci na léči již tak dobře nereaguje.

Domácí čaje se liší od čaje čínského tím, že neobsahují kofein, který má povzbuzující účinek. Příjemnou chutí a vůní se však některé z domácích čajů čínskému čaji nejen vyrovnají, ale mnohdy jej i předčí.

Kde sehnat bylinky? Vypěstujte si kuchyňské byliny  – jako je bazalka, tymián, rozmarýn, máta, dobromysl, poměrně rychle rostou (dají se však koupit i v supermarketech po celý rok) a daří se jim všude, dokonce i v chudé půdě, nejsou extrémně náročné na závlahu.  Dokonce si můžete pěstovat nejrůznější kuchyňské bylinky v malých květináčích na světlém okenním parapetu. Zde vyžadují o trochu více pozornosti a častější zalévání.

Nebojte se vyzkoušet a experimentovat s kombinacemi. Nicméně, nepoužívejte žádné rostliny, které byly stříkané s pesticidy a samozřejmě bylinky co najdete podél silnice.

Recepty na domácí čaj: Oblíbený: 1 díl domácího heřmánku a lipového květu Chutný: 2 díly listu jahodníku, 1 díl maliníku a ostružiníku, vše frementované. Na jeden litr vody je potřeba 3-4 lžíce uvedené směsi, listy nevaříme, pouze je spaříme vroucí vodou.

Příprava domácích čajů

Pro přípravu domácích čajů se užívá kromě květů především listů. Chceme-li dosáhnout příjemné chuti a vůně, podrobujeme listy stejně jako u čínského čaje fermentaci. Je to velmi vhodný způsob zpracování a lze ho používat při úpravě listů obsahujících třísloviny. (Nemůžeme ovšem fermentovat rostliny se silným léčebným účinkem.) Čaje z neupravených listů nejsou tak aromatické a mají svíravou chuť. K fermentaci sbíráme jen listy mladé, šťavnaté (bez řapíků) nebo mladé špičky větví a lodyh od doby rašení až do počátku květu rostliny. K fermentaci potřebujeme větší množství materiálu. Po sběru necháme nejdřív zelený materiál půl dne až den na stinném místě poněkud zavadnout, pak listy rozložíme na tenkou vrstvu a válečkem pomačkáme. Takto upravenou surovinu rozložíme na plátno (nikoli na igelit, který odnímá vůni), stočíme ji jako ovocný závin, smotky uložíme na teplém místě a zatížíme.

Vhodné bylinky pro přípravu osvěžujících čajů: heřmánek, máta peprný, meduňka, lipový květ, mateřídouška, tymián, šípek.

Pokud nechcete nebo nemáte možnost sběru bylinek, doporučujeme využít speciálních prodejen, kde vám bude také poraděno s výběrem.

 

 

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*