Cesmína paraguayská: strom, z jehož listů se vyrábí čaj yerba maté

Latinský název: Ilex paraguariensis

Cesmína paraguayská: strom, z jehož listů se vyrábí čaj maté
Cesmína paraguayská

Cesmína paraguayská je strom, z jehož listů se vyrábí čaj yerba maté. Ten zaručuje jednu z nejzdravějších forem stimulace.

Výskyt: původní domovinou tohoto stromu je jihoamerický kontinent. Dnes se ovšem vyskytuje i jinde, a to např. na Havajských ostrovech nebo v tropických částech Afriky.

Popis a účinné látky: cesmína paraguayská je řazena do čeledi cesmínovitých a dorůstá do výšky 5 až 15, někdy dokonce i 20 metrů. Patří přitom mezi stromy, které jsou trvale zelené. Její kůra je světlá, lesklé listy mají vejčitý tvar a květy jsou světle zelené. Plodem cesmíny jsou červeno-fialové peckovice. Těmto stromům se daří zejména v lesích, případně u vodních toků. Listy přitom obsahují kofein, třísloviny, teofylin, silice, chlorofyl, vitamíny A, B a C a další látky.

Užitečné části: používány jsou zejména listy.

Cesmína paraguayská a léčivé účinky

Listy cesmíny paraguayské obsahují řadu účinných látek (viz výše). Proto mohou být velice prospěšné pro lidský organismus. To ostatně věděli a vědí i jihoameričtí indiáni, kteří právě z listů připravují čaj yerba maté, jenž se v posledních desetiletích stává stále populárnějším i v západním světě. Jedná se tedy o další dědictví přírodních národů, které se dočkalo velkého uznání v globálním měřítku.

Maté se pije především pro své stimulační účinky, a to samozřejmě zejména díky obsahu kofeinu. Jeho konzumaci byste tedy na jednu stranu neměli přehánět, nicméně zdravější formu stimulace organismu si lze představit jen těžko. Využít ho tedy lze v případě, pokud potřebujete vzpruhu. Vyzkoušet ho můžete lepší produktivitu i sportovní výkon. Z výživového hlediska se navíc podobá zelenému čaji, takže se zároveň jedná o zdravou potravinu.

Listy cesmíny paraguayské rovněž tlumí pocity hladu, což je vhodné nejen pro indiány, ale rovněž v našem světě, kde snad každý druh drží nějakou tu dietu, takže se jedná o velmi zajímavou vlastnost. Dodejme, že maté působí pozitivně i na hladinu cukru v krvi, napomáhá trávení a v neposledně řadě posiluje imunitu. Navíc musíme zmínit i jeho antioxidační vlastnosti, díky čemuž působí pozitivně proti stárnutí organismu.

Zajímavá fakta o cesmíně paraguayské

Cesmínu paraguayskou, alespoň co víme, začali jako první používat indiáni z etnické skupiny Guaraní. Do Evropy se následně dostala vlivem španělských conquistadorů, ale pravý „boom“ nastal až ve 2. polovině 20. století. Cesmína se ostatně pěstuje i u nás, jedná se však o cesmínu obecnou (Ilex aquifolium). Mimochodem u paraguayské varianty vás možná překvapí proces jejího pěstování.

Semena totiž nejprve musí projít skrze trávicí trakt místních ptáků. Teprve pak jsou připravena ke klíčení, což by bez této okolnosti nebylo dost dobře možné. Pořídit si přitom můžete listy, které pocházejí ze stromů rostoucích v lese (často označované jako „divoká sklizeň“), u kterých máte jistotu, že nejsou z plantáží, jež obvykle vznikají na místech, kde byl vykácen prales.

Yerba maté v kuchyni

Zatímco označení „yerba“ znamená „list“, výrazem „maté“ se nazývá vydlabaná tykev, které se často říká kalabasa. V této nádobě, která se dnes vyrábí z různých materiálů, se přitom nápoj tradičně připravuje. Můžete si ostatně přečíst více o účincích a přípravě čaje maté. Kalabasu nicméně nepotřebujete, postačí vám sklenice. Tradiční příprava má přesto určité kouzlo.

V uzavíratelné sklenici si můžete např. vyrobit osvěžující citrusové yerba maté. Do sklenice dáte lístky cesmíny, sušenou citronovou a pomerančovou kůru a zalijete vodou. Uzavřete, protřepete a necháte v lednici macerovat přes noc. Druhý den nálev přecedíte a dochutíte medem, agávovým sirupem anebo čerstvým ovocem. V létě přitom do nápoje můžete přidat i led.

Cesmína paraguayská a pěstování

Cesmína paraguayská je na pěstování nenáročná rostlina. Semena doporučujeme vysít do rašelinového substrátu. Nejvíce ji vyhovují stinná či polostinná stanoviště, přičemž v průběhu letních měsíců dobře snáší sucho. U nás ji můžete pěstovat jak v interiéru, tak v zimní zahradě, neboť rostlině nevadí velké mrazy. U mladých rostlin se nicméně v zimě doporučuje nastýlka. Pak budete mít jistotu, že přečká i chladné počasí.

Sdílet příspěvek:

Těžba soli v Senegalu

Fotoreporty
18/03/2017 Petr Sivok 0
Existují tři způsoby těžby soli – hornická těžba, louhování a odpařováním mořské vody. Zde si ukazujeme nejstarší způsob získávání soli a to je odpařování mořské vody. Mořskou vodou se naplní mělké nádrže v tomto případě [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*