Cesmína paraguayská: strom, z jehož listů se vyrábí čaj maté

Latinský název: Ilex paraguariensis

Cesmína paraguayská: strom, z jehož listů se vyrábí čaj maté
Cesmína paraguayská

Cesmínu paraguayskou, alespoň co víme, začali jako první používat indiáni z etnické skupiny Guaraní. Do Evropy se následně dostala vlivem španělských conquistadorů, ale pravý „boom“ nastal až ve 2. polovině 20. století.

Výskyt: původní domovinou tohoto stromu je jihoamerický kontinent. Dnes se ovšem vyskytuje i jinde, a to např. na Havajských ostrovech nebo v tropických částech Afriky.

Popis a účinné látky: cesmína paraguayská je řazena do čeledi cesmínovitých a dorůstá do výšky 5 až 15, někdy dokonce i 20 metrů. Patří přitom mezi stromy, které jsou trvale zelené. Její kůra je světlá, lesklé listy mají vejčitý tvar a květy jsou světle zelené. Plodem cesmíny jsou červeno-fialové peckovice. Těmto stromům se daří zejména v lesích, případně u vodních toků.

Užitečné části: používány jsou zejména listy.

Léčivé účinky listů cesmíny paraguayské

Listy cesmíny paraguayské obsahují řadu účinných látek. Konkrétně jde o kofein, antioxidanty, chlorofyl, vitamíny A, B a C, minerální látky a stopové prvky. Proto mohou být velice prospěšné pro lidský organismus. To ostatně věděli a vědí i jihoameričtí indiáni, kteří právě z listů cesmíny paraguayské připravují čaj maté, jenž se v posledních desetiletích stává stále populárnějším i v západním světě. Jedná se tedy o další dědictví přírodních národů, které se dočkalo velkého uznání v globálním měřítku.

Maté se pije především pro své stimulující účinky, a to samozřejmě zejména díky obsahu kofeinu. Jeho konzumaci byste tedy na jednu stranu neměli přehánět, nicméně zdravější formu stimulace organismu si lze představit jen těžko. Listy cesmíny paraguayské rovněž tlumí pocity hladu, což je vhodné nejen pro indiány, ale rovněž v našem světě, kde snad každý druh drží nějakou tu dietu, se jedná o velmi zajímavou vlastnost. Dodejme, že maté působí pozitivně i na hladinu cukru v krvi, napomáhá trávení a v neposledně řadě posiluje imunitu.

Doporučujeme: máte-li mít zájem, můžete si přečíst více o účincích a přípravě čaje maté.

Zajímavá fakta o cesmíně paraguayské

Cesmínu paraguayskou, alespoň co víme, začali jako první používat indiáni z etnické skupiny Guaraní. Do Evropy se následně dostala vlivem španělských conquistadorů, ale pravý „boom“ nastal až ve 2. polovině 20. století. Cesmína se ostatně pěstuje i u nás, jedná se však o cesmínu obecnou (Ilex aquifolium). Mimochodem u paraguayské varianty vás možná překvapí proces jejího pěstování. Semena totiž nejprve musí projít skrze trávicí trakt místních ptáků. Teprve pak jsou připravena ke klíčení, což by bez této okolnosti nebylo dost dobře možné.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Cesmína paraguayská
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*