Pita chléb – poznejte jeho výhody a využití i v naší české kuchyni

Pita chléb
Pita chléb s falafalem

Ačkoli Češi nedají dopustit na tradiční bílý chléb, stále častěji se objevují různé alternativy. Jednou z nich je pita, tedy druh (především) pšeničného pečiva, které se připravuje při vysokých teplotách a disponuje kapsou.

Jaký je původ pita chleba?

Původní domovinou pita chleba je s největší pravděpodobností Mezopotámie, přičemž první záznamy pocházejí zhruba z roku 2 500 př. Kr. Odtud se začal šířit do dalších přilehlých oblastí, tzn. po celé Přední Asii, Středomoří a na Balkán. Všude se používal k plnění náplněmi, anebo jako příloha. V moderní době si potom získal oblibu i v dalších částech světa a už spoustu let ho lze ochutnat také v České republice. Stále se ale zejména jde o tradiční pokrm blízkovýchodní a středomořské kuchyně.

Pokračování článku o pita chlebu na Jímeto.cz……

Sdílet příspěvek:

Domácí šípkový likér – zachová účinné látky a vitamíny

Oleje, masti a tinktury
12/11/2019 Katerina 0
Šípky obecně obsahují velké množství vitamínů (především céčka a áčka), pročež je součástí lidového léčitelství už 1 000 let. Šípky jsou zároveň silným antioxidantem, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním (vliv mají např. na nižší cholesterol), účinkují při paradentóze a podílí se na detoxikaci [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*