Artyčok kardový: pozitivně působí na játra a ledviny. Pomáhá ale i s dalšími neduhy

Latinský název: Cynara scolymus

Artyčok kardový

Artyčok je velmi zajímavá trvalka s pozitivními účinky na játra a ledviny. Uplatnění nalézá při poruchách trávení a při mnoha dalších zdravotních neduzích.

Výskyt: artyčoku se daří v teplejších oblastech, neboť se řadí mezi teplomilné byliny. Oblastí jeho původu je Středomoří. V rámci Evropy tedy prosperuje především na jihu kontinentu.

Popis a účinné látky: jedná se o trvalku s lodyhou dorůstající až do výšky 1,5 metru. Řazena je do čeledi hvězdicovitých, kam patří např. i pelyněk černobýl nebo ostropestřec. Má velké a široce vejčité listy. Plodem je nažka. Z hlediska účinných látek musíme zmínit zejména cynarin, obsahuje ale také flavonoidy, vlákninu, třísloviny, vitamíny A a B, enzymy či organické kyseliny a soli.

Užitečné části: z artyčoku využívány zejména listy, které jsou sbírány během květu (v červenci a srpnu). Uplatnění ovšem nalézají i květní lůžka, a to v kuchyni.

Artyčok jako pomoc při potížích s játry a ledvinami

Výše jsme zmínili účinnou látku cynarin, která je z hlediska farmacie zdaleka nejdůležitější. Jde o derivát organické kyseliny kávové, jenž má pozitivní účinky na játra a ledviny, neboť dokáže povzbudit produkci žluče a moči. Artyčok nalézá uplatnění při poruchách trávení, při zánětech žlučníku, který je uložen na spodině jater, a pomáhá i při onemocnění ledvin. Všechny tyto účinky jsou přitom již drahně let doloženy vědeckým výzkumem a testováním.

Farmaceutické využití je ovšem o něco širší. V kombinaci s dalšími bylinkami jej lze použít k celkové detoxikaci organismu. Díky tomu, že dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, může pomoci i diabetikům. Navíc snižuje cholesterol a můžete si jej připravit i při artritidě a revmatismu. Listy se obvykle přimíchají do směsi a následně vzniká bylinný čaj. Vzhledem k tomu, že je artyčok kardový velice hořké chuti, je často užíván společně s dalšími bylinami, což platí i pro artyčokový aperitiv.

Použití v kuchyni

V kuchyni jsou používána zelená květní lůžka artyčoku s hořkosladkou chutí, ze kterých je možné připravit řadu pokrmů, jež chutnají zajímavě a zároveň jsou zdravé. Artyčoky lze jednoduše uvařit v osolené vodě, ale také zapéct v troubě anebo polévat rozmanitými druhy omáček. Společně s rajčaty je navíc můžete použít na těstoviny, případně obalit a usmažit. Tato zelenina je na evropském kontinentu oblíbená především na jihu, takže je běžnou součástí španělské, italské či řecké kuchyně.

Musíme doplnit, že příprava artyčoku není úplně nejsnazší. V prvé řadě se musíte zbavit dužnatých listenů, které se vyskytují na květních lůžcích, což může být vzhledem k jejich tuhosti a ostrosti poněkud problematické. Zbavit byste se navíc měli i nepoživatelného chlupatého středu. Vzhledem k tomu, že jednotlivé části bylinky při řezání dosti rychle černají, vhodné je s ní pracovat rychle.

Pěstování artyčoku kardového

Ačkoli artyčoku kardovému naše podnebí příliš nepřeje, lze jej pěstovat. V zimních měsících nicméně musíte jeho kořeny dostatečně zakrýt (nadzemní část v průběhu podzimu zasychá), a to ideálně nějakou vzdušnou izolační vrstvou. Bylince v každém případě vyhovují lehčí, vlhké a humózní půdy. Především v průběhu vegetace potřebuje pravidelnou zálivku, které by měla být vydatná, a to hlavně v průběhu horkých letních měsíců, při nichž mohou panovat dlouhodobá sucha.

Fotogalerie:

Sdílet příspěvek:

Bylinky na kašel

Bylinky na
17/09/2024 Petr Sivok 0
Kašel patří mezi zdravotní potíže, které nás sužují velmi často, neboť mohou mít různé příčiny. Ať už jsou ale důvody jakékoli, na pomoc si lze vzít rozličné zástupce rostlinné říše. Plicník lékařský Při probírání bylinek [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*