Třešně: dejte si lahodné ovoce, které vám prospěje

Léčivé účinky třešní jsou velmi široké
Třešně

Třešně jsou druhem ovoce, který se u nás pěstuje již od středověku, ač původně pochází z Malé Asie. Jedná s o plody z některých druhů slivoní, kam se kromě třešní řadí např. i višeň, švestka či broskvoň. Všechny jsou přitom řazeny do čeledi růžovitých. Plody třešní měřící až 2 cm mají slupku, dužinu a uvnitř pecku. Ačkoli jsou v ČR nejznámější červené třešně, existují ve velkém množství variant. Liší se tedy nejen velikostí, ale také barvou, který může být i žlutá anebo dočerna.

Léčivé účinky třešní jsou velmi široké

Třešně obsahují mnoho účinných látek. Dokonce se ví, že vyjma vitamínu B12 obsahují všechny podstatné živiny, ačkoli ne všechny ve větším množství. Kromě vody a sacharidů se jedná především o vitamíny (hlavně A, C a kyselinu listovou) a dále minerální látky jako železo, jód, draslík, vápník, hořčík nebo zinek. Účinky třešní jsou tedy skutečně široké. Tak například mají kladný vliv na trávení a vylučování, díky čemuž jsou doporučovány i při hubnutí. Zároveň dokážou čistit játra, ledviny i krev a zmínit musíme i antioxidační účinky.

Třešně pozitivně působí na štítnou žlázu a díky vysokému obsahu vápníku také na kosti, vaziva a zuby. Uváděny jsou i velmi zajímavé účinky na paradentózu, tedy na zánět dásní a závěsného aparátu, a vůbec jejich protizánětlivé účinky, včetně artritidy (zánětlivé onemocnění kloubů). Zkusit je navíc mohou i lidé trpící dnou, revmatismem či potížemi s pokožkou. Některé studie navíc uvádějí, že by třešně mohly příznivě působit na léčení cukrovky, neboť údajně podporují produkci inzulínu.

Třešně lze konzumovat syrové i tepelně upravené

Třešně se asi nejčastěji konzumují syrové, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Jinak ale mají mnohem pestřejší využití. Můžete si z nich připravit kompoty, marmelády, bublanina, sladké moučníky, zmrzlinu a uplatnění naleznou i jako dekorace na dortech. Kromě toho se z nich rovněž připravují nejrůznější nápoje, a to jak nealkoholické jako např. ovocná šťáva, džus anebo ochucená kola, tak alkoholické. Sem patří např. likéry, pálenky a v neposlední řadě třešňové pivo.

Upozorňujeme: z třešní se tedy dají vyrobit pokrmy i nápoje. Jenže toto ovoce částečně projímá a neměli byste jej tedy kombinovat s tekutinami, a to zejména s mlékem. Cukry v třešních s nimi totiž kvasí, což se následně může projevit ne právě žádoucím způsobem.

Základy pěstování třešňových stromů

Ideální místo pro vysazení třešní by mělo mít průměrnou roční teplotu okolo 8 °C. Nesmí přitom ale být ani moc vlhké, ani moc suché. Důležitá je i dobře propustná půda. K zasazení by mělo dojít na jaře či na podzim a optimální je samozřejmě pečovat o větve a výhony. Třešeň navíc vyžaduje pravidelné hnojení. Začít byste s ním měli v době rašení a skončit se začátkem srpna. Na závěr doplňme, že pokud se budete o stromky starat dobře, plodit budou vždy v červnu a červenci.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Třešně
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*