Jeřáb ptačí: natrhejte si zdravé jeřabiny

Latinský název: Sorbus aucuparia

Léčivé účinky jeřabin a květů jeřábu
Jeřáb ptačí

Jeřáb ptačí má několik zajímavých léčivých účinků. Jeřabiny mohou kupříkladu pomoci zvýšit imunitu. Navíc působí mírně močopudně, a i díky tomu mají kladný vliv na močové ústrojí a ledvinové potíže, vše ale postupně…

Výskyt: jedná se o rostlinu, jejíž původní domovinou je Starý kontinent, tedy Evropa.

Popis a účinné látky: jeřáb ptačí je stromem z čeledi růžovitých, která může dorůstat do výšky až 15 m. Někdy se však jedná o daleko nižší keř. Jeho listy jsou v každém případě řapíkaté a květy mají jasně bílou barvu. Rostou přitom od května do června. Plodem jsou malvice zvané jeřabiny, které obsahují velké množství vitamínu C, dále třísloviny, flavonoidy, silice, hořčiny, pektiny, organické kyseliny a další účinné látky.

Užitečné části: používány jsou především plody, někdy ale i květy.

Léčivé účinky jeřabin a květů jeřábu

Jeřáb ptačí má několik zajímavých léčivých účinků. Jeřabiny mohou kupříkladu pomoci zvýšit imunitu. Navíc působí mírně močopudně, a i díky tomu mají kladný vliv na močové ústrojí a ledvinové potíže (mohou třeba odstraňovat menší močové kameny). Zároveň mají určitý vliv na zácpu, neboť působí projímavě, i když opět ne nijak výrazně. Přesto pomáhají s trávením, neboť celkově pozitivně regulují činnost střev.

Zmínit musíme i žlučopudné účinky jeřabin, jež mají vliv na vylučování žluče. Vyzkoušet je mohou i lidé trpící revmatismem nebo respiračními problémy, a vzhledem k vysokému množství vitamínu C i virovými onemocněními. Navíc lze využít rovněž květy jeřábu, a to např. ženami při hormonální nerovnováze či potížích s menstruačním cyklem. Zevně ve formě koupele pak účinkují při některých druzích ekzémů (např. atopického).

Jeřabiny lze využít i v kuchyni

Z jeřabin si lze připravit čajový odvar, macerát nebo sirup. V kuchyni je však můžete použít i při přípravě kompotů, omáček, různých druhů masa, ale také vína nebo šťávy. Uplatnění tedy mají velmi široké, což pravděpodobně mnoho z nás ani netušilo. Musíme ovšem dodat, že byste jeřabiny vždy měli tepelně upravit, případně je nejprve usušit. Čerstvé jsou totiž mírně toxické. A navíc není doporučováno denně zkonzumovat více než 1,5 g těchto plodů.

Recept na čajový odvar z jeřabin: ve vodě vařte plody 2 až 3 minuty a následně nechejte deset minut louhovat.Čaj z jeřabin pijte dvakrát až třikrát denně a nezalekněte se trpčí chuti u planých plodů.

Pěstování jeřábu ptačího

Nejprve je nutno podotknout, že plody kulturních odrůd jeřábu ptačího mají příjemně sladkou chuť, čímž se liší od planých jeřabin. Tomuto stromu každopádně vyhovují slunná stanoviště, hluboká půda, jež by neměla být vápenitá, a nepříliš vysoká vlhkost. Jinak je jeřáb poměrně odolný, takže dokáže kupříkladu poměrně dobře odolat chladnému počasí, což usnadňuje jeho pěstování.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 1
    Share

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*