Sušená (pečená) rajčata s bazalkou – jednoduchý a chutný recept

sušená rajčata a domácí kečup
Domácí produkty z rajčat

Věděli jste, že rajčata obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten? Díky tomu pomohou s celou řadou problémů. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. Velmi důležitá je i schopnost snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. To znamená, že mají kladný vliv na celou kardiovaskulární soustavu. Více informací pak v našem článku o rajčatech. Nyní se budeme věnovat již skvělému receptu na přípravu sušených rajčat s bazalkou.

Již k samotné přípravě:

Fáze 1: Malé rajčata omyjeme, osušíme, rozpůlíme a dáme na plech s pečícím papírem. Posypeme jemně bylinkovou solí. Dáme do horkovzdušné trouby na 120C a pomalu sušíme (pečeme) do požadované konzistence. Záleží na velikosti a druhu rajčat. Nám to trvalo přibližně 2 hodiny.

Sušená (pečená) rajčata s bazalkou - jednoduchý a chutný recept

Fáze 2: Vychladlá rajčata je potřeba dále smíchat v míse s olivovým olejem a hrstí nadrobno nakrájené čerstvé bazalky a dobromysli. Můžete přidat i česnek nakrájený na plátky. Vše pak dejte do skleničky a uchovejte v ledničce. Je důležité, aby rajčata byla zcela ponořená v oleji, potom vydrží v ledničce i rok. Většinou se dají přidat k těstovinám, nebo jen tak k masu, výborná je i pomazánka s cottage sýrem a sušenými rajčaty.

Sdílet příspěvek:

Ostružinovo mátový džem (recept)

Džemy
13/10/2020 Petr Sivok 0
Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti, naopak máta obsahuje mnoho látek, které mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při [...]

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*