![produkty-z-rajcat sušená rajčata a domácí kečup](https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2018/09/39748088_2110352735853465_3584885412423794688_o-678x381.jpg)
Věděli jste, že rajčata obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten? Díky tomu pomohou s celou řadou problémů. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. Velmi důležitá je i schopnost snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. To znamená, že mají kladný vliv na celou kardiovaskulární soustavu. Více informací pak v našem článku o rajčatech. Nyní se budeme věnovat již skvělému receptu na přípravu sušených rajčat s bazalkou.
Již k samotné přípravě:
Fáze 1: Malé rajčata omyjeme, osušíme, rozpůlíme a dáme na plech s pečícím papírem. Posypeme jemně bylinkovou solí. Dáme do horkovzdušné trouby na 120C a pomalu sušíme (pečeme) do požadované konzistence. Záleží na velikosti a druhu rajčat. Nám to trvalo přibližně 2 hodiny.
Fáze 2: Vychladlá rajčata je potřeba dále smíchat v míse s olivovým olejem a hrstí nadrobno nakrájené čerstvé bazalky a dobromysli. Můžete přidat i česnek nakrájený na plátky. Vše pak dejte do skleničky a uchovejte v ledničce. Je důležité, aby rajčata byla zcela ponořená v oleji, potom vydrží v ledničce i rok. Většinou se dají přidat k těstovinám, nebo jen tak k masu, výborná je i pomazánka s cottage sýrem a sušenými rajčaty.
Napište komentář