Baklava – tradiční asijský pokrm z tenkého těsta

Baklava tradiční sladký pokrm v Turecku
Baklava

Baklava je tradiční sladký pokrm z Asie, který tvoří tenké těsto, různé druhy ořechů (používány jsou především vlašské) a cukernatý sirup. Hledáte-li tedy tip na nový dezert, nechte se inspirovat.

Historie baklavy

Existuje mnoho teorií, odkud že to vlastně baklava pochází. Některé kladou původ tohoto sladkého zákusku do starověké Asýrie, anebo do Byzantské říše. Nejpravděpodobnější se zdá ale teorie, že baklava pochází ze Střední Asie, kde si ji připravovali Turkotataři. S expanzí se pak také šířil i jejich oblíbený pokrm. A do jaké doby můžeme její vznik datovat? Podle všeho se zdá, že neexistovala před vznikem Osmanské říše (1299–1922). V každém případě bývá upozorňováno, že baklava tak, jak ji známe dnes, pochází z paláce Topkapi, jenž se nachází v Istanbulu a více než 400 let sloužil jako rezidence osmanským sultánům.

Pokračování článku o baklavě na Jímeto.cz……

Sdílet příspěvek:

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*