Sirup z rýmovníku (recept) – jak si ho doma připravit?

A máme hotov domácí sirup z rýmovníků
Sirup z rýmovníku

Poslední týdny je doslova hitem rýmovník, po přípravě čaje z této rostliny (článek zde) přinášíme další využití této skvělé rostliny a to sirup z rýmovníku. Jak jsme již psali v našem článku o rýmovníku, velmi dobře účinkuje při nachlazení, rýmě i bolestech v krku, můžete jej vyzkoušet při horečce, bolestech hlavy, ale také při potížích s pokožkou, tedy např. při ekzémech či po bodnutí hmyzem.

Teď již ale k přípravě domácího sirupu z rýmovníku. Pro náš první pokus jsme vyzkoušeli po internetu kolující následující recept.

Připravíme si:

  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 30 – 40 lístků rýmovníku dle velikosti
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Fáze 1: příprava surovin

Oloupeme pomeranč i citron, natrháme a omyjeme lístky rýmovníku, do nádoby si také připravíme 1 litr vody. Cukr můžeme připravit až později.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Fáze 2: vložení surovin do hrnce

Pomeranč, citrón a listy rýmovníku vložíme do hrnce a zalijeme litrem vroucí vody a necháme macerovat 24 – 48 hodin.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Obsah hrnce zatížíme (v tomto případě pokličkou) a přikryjeme alobalem nebo utěrkou.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Fáze 3: scezení obsahu hrnce

Po 48 hodinách máme vyluhovaný nálev připravený k scezení.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Nyní scedíme obsah hrnce a připravíme již pro konečnou fázi přípravy sirupu.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Fáze 4: výroba samotného sirupu

Postupně přidáme kilo cukru (bílého nebo třtinového) a nálev přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Zhruba po hodině v našem případě dokonce po 2 (ale stálo to za to :)) dostaneme ideální konzistenci sirupu.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Vše pak přelijeme do připravených lahviček a máme hotovo – sirup z rýmovníku je zde.

Sirup z rýmovníku (recept) - jak si ho doma připravit?

Byl to první náš pokus výroby sirupu z rýmovníku, máme mnoho dalších nápadu na zlepšení a otestování více variant (méně cukru, více listu rýmovníku, jiné ovoce apod.). Recepty případně ještě doplníme. Sirup z rýmovníku je výborné sladidlo do čajů (náhražka medu) nebo se hodí k přípravě různých pokrmů (stačili jsme vyzkoušet například s krevetami a výborné).

Seznam našich dalších článků o rýmovníku:

Sdílet příspěvek:

Babské rady pro krásnou a zdravou pleť

Babské rady
22/09/2019 Petr Sivok 0
Aktuálně existuje mnoho přípravků, které vám mohou více či méně pomoci dosáhnout na kvalitní pokožku. Stále lze ale využít sílu přírody, což byl jediný postup našich předků. Jaké jsou tedy babské rady pro krásnou a [...]

20 komentářů

  1. Dobry den
    Sirup z rymovniku mame moc radi a delame ho kazdy rok,povarim vodu a potom tam dam nakrajeny pomeranc, cirton a rymovnik (30listu)dam na 24h louhovat pak to scedim a litru vody pomali rospustim kilo cukru.Da se do lahvicek a do lednicky.

  2. Dobry den
    Voda na sirup se da do varu,az po vypnuti se dava pomeranc,citron a listy z rymovniku.Po 24h louhovani se s cedi a cukr se pomalu ve vode rozpousti do sirupu.

    • „podarilo“se mi udelat toho sirupu pres 2 l.tolik lahvi nemohu na dlouhou dobu v chladnicce
      skladovat.mohla bych je na tak 80 oC zavarit?to vy musel vydrzet dele,myslim si. mate nekdo zkusenost? dik za radu.

  3. Dobrý den, pěstujeme rýmovník už nějaký rok a teprv letos bych z něho chtěla udělat sirup. Děkuji za recept, ale prosím, nekazí se v těch lahvičkách? Jak dlouho takhle vydrží?
    Ještě bych taky ráda poprosila o recept bez dlouhého vaření a děkuji, Olga.

    • taky jsem na to myslela, po 1 – 2 hod tam už moc účinných látek být nemůže, tipla bych skoro nulu…..máte nějaký lepší recept?

      • Dobrý den, Já dělám co list rýmovníku to zarovnaná lžíce cukru, do sklenice a nechat aspoň 10 dní na parapetu. Poté zcedím a mám sirup na zimu. Uchovávam v lednici. Stejně dělám i jitrocel nebo mátu ????

    • Naprosto souhlasím, bezový a mátový sirup dělám také bez vaření, takže bych to udělala bez vaení aby vše účinné zůstalo 🙂

  4. Dobrý den, tento recept jsem už letos zkoušela, ale bez toho dvouhodinového vaření. V mém případě má krásnou světlou barvu.

  5. Dobrý den, já bych ty listy natrhala aby se více vyluhovaly. Když se dělá čaj, tak se také natrhají, jinak to není ono 🙂

    • Dobrý den, není to v článku popsané, ale na fotkách je vidět, že jsou listy natrhané, jinak by to určitě nebylo ono.

    • Já jej dělám uplně jinak a hlavně tím dlouhým vařením se tento sirup, připraví tímto způsobem o veškeré účinné látky.

      • Dobrý den, jestli můžete se podělit o váš recept budeme rádi, cílem našeho webu je si informace předávat.

      • Dobrý den. Mohla bych moc poprosit o Váš recept na sirup z rýmovníku? Začala jsem pěstovat a teď se chystám na zužitkování mé práce 🙂 Předem mnohokrát děkuji, přeji hezký den, Martina.

  6. Dobrý den,
    srdečně vás zdravíme a děkujeme vám za rychlou odpověď. Tak na Anginovník si budeme muset počkat až na jaro, ale vámi zaslaný recept na sirup z rýmovníku ihned vyzkoušíme protože ten pěstujeme již několik roků, ale teprve letos se o něm začalo publikovat. Děkujeme a jsme s pozdravem manželé Kornasovi.

Napsat komentář: Oldřich Kornas Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*