Rukola setá: chutná zelenina s blahodárnými účinky

Latinský název: Rucola selvatica

Salát rukola
Listy rukoly

Rukola dokáže všeobecně podporovat imunitu organismu, takže pokud vás často sužují různé nemoci, měli byste ji do svého jídelníčku rozhodně zařadit. Nebudete litovat! Pojďme ale postupně…

Výskyt: rukola setá původně pochází z oblasti Středomoří, kde je součástí místní, především italské kuchyně.V současné době se ale zcela běžně pěstuje i u nás.

Popis a účinné látky: jedná se vytrvalou rostlinu z čeledi brukvovitých, která může dorůstat do výšky okolo půl metru. Má úzké členité listy, žluté květy a plodem je šešule. Rukola obsahuje řadu účinných látek, z nichž určitě stojí za zmínku silice či vitamíny (především C a beta-karoten), ale také minerály jako železo, vápník, hořčík či zinek, případně omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Užitečné části: jedná se o listovou zeleninu, využívány jsou tedy především listy, někdy ale také odvar z kořene.

Léčivé účinky rukoly

Tato zelenina je výtečná nejen chuťově (viz níže), ale má také řadu léčivých účinků. Nejprve zmiňme, že rostliny z čeledi brukvovitých jako např. ředkvička, brokolice, kapusta či právě rukola představují výtečnou prevenci proti nádorovým onemocnění. Rukola kromě toho dokáže všeobecně podporovat imunitu organismu, takže pokud vás často sužují různé nemoci, měli byste ji do svého jídelníčku rozhodně zařadit. Nebudete litovat!

Rukolu setou lze využít i k pročištění organismu, uplatnění tedy může mj. nalézt při jarní detoxikaci. Dále podporuje trávení, vhodná je při zažívacích obtížích a pomáhá také při nechutenství. Zároveň si s její pomocí můžete pročistit krev a cévy. Kladně ovšem působí rovněž na játra a ledviny. Má rovněž určité močopudné účinky a působí jako antiseptikum, tedy protimikrobiální látka. A pokud aktuálně držíte dietu, rukolu lze konzumovat i při hubnutí.

Rukola setá v kuchyni

Tato zelenina má jemnou pikantní chuť, můžete ji tedy konzumovat samotnou čistě v syrovém stavu. Zároveň se ale hodí jako přísada do salátů, těstovin anebo k rýži. Dochutit s ní navíc lze rovněž pomazánky či tvaroh s bylinkami. Rukolu je pak samozřejmě možné přidávat rovněž do polévek nebo do omáček. Doporučit ji ale můžeme i na chléb s máslem či pomazánkou jako „náhražku“ pažitky.

Recept na rukolový salát: zhruba 100 g listů rukoly dáte do misky společně s dvěma nakrájenými rajčaty a čtyřmi jarními cibulkami. Do další misky dáte bílý jogurt či zakysanou smetanu, prolisovaný stroužek česneku a dochutíte solí a pepřem. Následně obě směsi smícháte a máte hotovo.

Jak rukolu setou pěstovat?

Rukola setá nepatří mezi rostliny, které vyžadují nadměrnou péči. Doma ji lze pěstovat na vatičce, případně na balkoně v truhlíku. Ve druhém případě potřebuje pravidelně zalévat. Rukolu si ovšem můžete vysadit i na zahrádce od jara takřka do konce léta, a to ideálně na nějakém slunném místě. Dodejme, že roste velmi rychle, takže pokud listy otrháte, brzy se opět objeví. Navíc se jedná o trvalku, která přezimuje jako kořen, takže listy začnou znovu růst na jaře.

Upozornění na závěr: rukola je často zaměňována s blízce příbuznou rostlinou, totiž roketou setou. Ta má ale větší listy, bílé květy a především odlišnou, méně ostrou chuť. Při nákupu semen se tedy ujistěte, co vlastně kupujete.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Rukola setá
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*