Zázvorový sirup: jednoduše posilujte vaší imunitu

Velmi silný vitamínový doplňek

Zázvorový čaj
Zázvorový čaj (zdroj: samphotostock.cz)

Zázvor je oblíbené koření, které se získává z kořene zázvoru lékařského. Jedná se o zdravou kuchyňskou ingredienci, z níž si můžete např. připravit zázvorový sirup.

V článku o zázvoru jsme zmínili řadu pozitivních účinků, které má toto koření na lidské zdraví. V kuchyni ho je přitom možné použít mnoha způsoby. Můžete s ním dochutit polévky či zeleninové saláty, hodí se k různým druhům masa a zároveň si z něj lze připravit několik druhů nápojů. Existuje tedy zázvorový čaj nebo limonáda. Na následujících řádcích se nicméně zaměříme na jiný nápoj, protože si představíme populární zázvorový sirup, který si lze navíc vyrobit jednoduše doma.

Upozorňujeme: narazit můžete rovněž na nápoj, který se nazývá zázvorové pivo. To je trochu matoucí označení, neboť nejenže se nejedná o pivo, ale tento produkt neobsahuje ani žádný alkohol.

Recept na domácí zázvorový sirup

Jak probíhá samotná příprava zázvorového sirupu? Nejprve je nutné oloupat a nastrouhat čerstvý zázvor. Ten následně dáte do hrnce cca s litrem vody a přidáte dva na tenko nakrájené citrony. Nálev přivedete k varu, po 10 minutách odstavíte a necháte jeden den louhovat. Pak scedíte a dáte opět vařit (tentokrát 5 minut) s 1,5 kg cukru. Zároveň můžete přidat citronovou šťávu z dalšího citronu. Poté už stačí pouze nechat vychladnout a nalít do plastové či skleněné láhve. Zázvorový sirup je vhodné uchovávat na chladnějším místě.

Kdy zázvorový sirup konzumovat?

Konzumace zázvorového sirupu není omezena ročními obdobími, ačkoli se často uvádí, že ideální dobou jsou chladnější měsíce. Tento nápoj totiž nejenže svého uživatele v kombinaci s čajem pěkně prohřeje, ale jedná se zároveň o výtečnou formu prevence, neboť posiluje naši imunitu. V některých rodinách je tedy užíván po lžičkách jako vitaminový doplněk, a to i dětmi. Sluší se doplnit, že sirup ze zázvoru je velmi účinný nejen jako prevence, ale i v případě již propuknuvšího nachlazení.

V žádném případě ho však nemusíte používat pouze v průběhu podzimu a zimy. Pokud jej totiž vhodně zkombinujete, můžete si vytvořit osvěžující nápoj pro jarní a letní měsíce. Jednoduše ho lze smíchat s limonádou, případně s vychlazenou perlivou vodou a získat tak lahodné osvěžení, které je v tropických vedrech zcela nepostradatelné. Používání zázvorového sirupu se zkrátka a dobře žádným ročním obdobím neomezuje, ale uplatnění nalezne po celý rok.

Doporučujeme: přečtěte si také o javorovém a bezinkovém sirupu, které mají rovněž lahodnou chuť a pozitivní účinky na naše zdraví. Podle našeho receptu si navíc můžete připravit speciální pečený zázvorový čaj, což je velmi zdravý nápoj vhodný pro chladnější období roku.

Sdílet příspěvek:

2 komentáře

  1. Ahoj,mnohem silnejsi bude sirup,pokud pred pridanim zazvoru a dalsich ingredienci dame do uvarene vody na 15 min. vyluhovat zazvorovy caj,sirup bude lepsi a ostrejsi.

Napsat komentář: eva Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*