Wakame: enormně zdravá mořská zelenina

Latinský název: Undaria pinnatifida

Léčivé účinky řasy wakame
Řasy Wakame v salátu

Wakame bývá často dávána do souvislosti především s pozitivním působením na kardiovaskulární systém. Doporučována je k čištění krve, ale vše postupně..

Výskyt: tato řasa je dlouhodobě využívána především ve východní Asii. V Japonsku byla kupříkladu určitě konzumována již v 8. století. Vzhledem ke svému invazivnímu charakteru, se však vyskytuje i v dalších oblastech světa.

Popis a účinné látky: listy wakame mají zelenou barvu, nicméně po usušení tmavnou. Pokud se však opět namočí, získají původní barvu. Řasa obsahuje mnoho účinných látek, z nichž stojí za zmínku vitamíny A, B2, C, D, E a K, kyselina listová, minerály jako vápník, železo, hořčík, jód či zinek, ale bohatá je rovněž na vlákninu, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

Užitečné části: využívána je celá řasa.

Léčivé účinky řasy wakame

Ačkoli nemá používání mořských řas v našich končinách nijak dlouhou tradici, v současné době je začíná zařazovat do jídelníčku stále více lidí. Přišlo se totiž na to, že se jedná o jednu z nejzdravějších zelenin. Wakame samozřejmě není žádnou výjimkou. Tato řasa lidskému tělu pomáhá zlepšit obranyschopnost, zbavovat jej těžkých kovů a kladně působí rovněž na střeva, kůži nebo vlasy. Účinkovat může i při alergiích či nervových potížích a bylo prokázáno, že pomáhá spalovat tuky.

Wakame však bývá často dávána do souvislosti především s pozitivním působením na kardiovaskulární systém. Doporučována je k čištění krve, při její zvýšené viskozitě a kladně účinkuje také na samotné cévy. Kromě toho odbourává cholesterol a upravuje krevní tlak. Ženám pomáhá k pravidelné menstruaci, přičemž by ji díky obsahu vysoce kvalitních látek měly konzumovat ženy těhotné a v šestinedělí. Wakame prý navíc působí preventivně proti rakovině a podporuje její léčbu.

Jak wakame použít v kuchyni?

Řasu wakame dnes není problém sehnat. Koupíte ji sušenou a nejprve ji musíte na zhruba 10 minut namočit do vody, aby změkla. Následně byste ji měli nakrájet na menší kousky, neboť se v průběhu tepelné úpravy rozšiřuje. Listy wakame mají jemnou sladkou chuť a nejsou příliš výrazné, takže pokud jste nikdy žádné řasy nekonzumovali, zde máte vhodnou variantu pro „začátečníky“. A jak je konkrétně použít? Můžete je přidat do polévek, omáček, k luštěninám nebo do rozličných salátů.

Recept na populární salát Goma wakame: nejprve 20 g řasy namočíte (viz výše), dáte vařit zhruba na 20 minut a necháte okapat. Pak nakrájíte na nudličky a přidáte 2 lžíce sojové omáčky a rýžového octa, 2 lžičky pražených sezamových semínek, chilli dle chuti a 1 lžičku (ideálně tmavého) cukru. Následně už stačí vše jen pořádně promíchat.

 

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Wakame
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*