Včelí med – vynikající přírodní sladidlo

Ořechy ve včelím medu

Včelí med je produktem včel, které z květů sbírají nektar, medovici a sladké šťávy. Ty se následně mění a obohatí v trávicím traktu včel, které výsledný produkt uskladní v plástech, kde dozrává. Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Jeho výtečné chuti a nutričních hodnot si ostatně již dávno všiml i člověk. Vzhledem k tomu, že včelí med občas využívají rovněž některé opice a lidoopi, je možné, že ho konzumovali již první lidé, anebo dokonce jejich předchůdci. Pro takové tvrzení ovšem pochopitelně neexistují žádné přímé důkazy.

Léčivé účinky včelího medu

Med patří mezi nejpřirozenější sladidla a navíc je poměrně dost zdravý. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, a to jednoduché sacharidy (glukózu a fruktózu), bílkoviny a aminokyseliny, flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny, stejně jako nejrůznější vitamíny (A, B-komplex, C, D, K nebo E) a minerály (draslík, vápník, železo, hořčík či křemík). Med má antibakteriální účinky, což je mj. způsobenu tím, že je do něj včelami při opylování ukládán peroxid vodíku. Má tedy schopnost ničit choroboplodné zárodky. Zároveň zklidňuje podrážděné hrdlo a hlasivky.

Včelí med je také lehký zdroj energie, a to např. po sportovní aktivitě,přičemž může pomoci zklidnit nervovou soustavu. Využíván je rovněž při zažívacích obtížích, jako je např. zácpa. Ovšem pozor! Med byste rozhodně neměli dávat dětem do 12 měsíců života, neboť jejich trávící systém si nedokáže poradit s přítomnými kontaminanty. Včelí med každopádně také posiluje imunitu a srdce. Dokonce ho můžete použít i vnějšně, a to pro jeho dezinfekční účinky, když např. zmírňuje otoky. U citlivějších jedinců ovšem může vyvolat alergickou reakci.

Využití včelího medu v kuchyni

Včelí se v kuchyni tradičně používá jako sladidlo. V rámci evropského kontinentu byl dokonce sladidlem jediným až do příchodu třtinového a řepného cukru. Dnes se jim ale stále běžně sladí např. čaj. Med je ovšem vhodný i pro pečení, a to jak sladkých pokrmů (medovník, perník apod.), tak masa či zeleniny, neboť vytváří křupavou kůrčičku. Používá se i jako přísada do marinád na grilování, salátových dresinků nebo do smoothie. A musíme doplnit, že se z medu samozřejmě vyrábí rovněž medovina, tedy dlouhodobě oblíbený kvašený alkoholický nápoj.

Recept na rychlé banánové smoothie s medem: stačí rozmixovat dva banány, dvě lžičky včelího medu a přidáte vodu. Smoothie můžete pít např. po sportovní aktivitě, neboť obsahuje mnoho jednoduchých sacharidů, jež je v době bezprostředně po sportu ideální dostat do organismu. 

Jaké existují druhy včelího medu?

V současné době si můžete pořídit mnoho druhů včelího medu. Dělí se nicméně do dvou základních skupin. První z nich je květový med, který pochází ze sladkého nektaru květů rostlin. Barva je přitom světlá a může se pohybovat od různých odstínů žluté až po hnědou. V tom (a v obsahu látek) se od něj liší tzv. medovicový med, jenž je obecně znám spíše jako med lesní. Pochází totiž z lesních rostlin (med v rostlině ale nevzniká, díky producentům v rostlině je na povrch listů a jehličí vylučována). Barva je výrazně tmavší, což zapříčiňují rostlinná barviva, která jsou obsažená v míze dřevin.

Name of Reviewed Item: Včelí med Rating Value: 5 Image: https://www.bylinkovo.cz/wp-content/uploads/2019/02/48392356_1194050760748690_8309864868459053056_n.jpg Review Author:Review Date:

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 25
    Shares

1 komentář

  1. Proč uvádíte lidi v omyl? Píšete nepravdu !! Medovicový med (lesní med) je sbírán včelami z výkalů mšic, které se živí štávami lesních rostlin a stromů. Protože výkaly jsou sladké jsou sbírány včelami. Uveďte to prosím na správnou míru !! Děkuji

Napsat komentář: Rejcha Karel Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*