Šafrán – koření, které patří mezi nejdražší na světě

Nejdražší koření světa

KKdyž se řekne, že je něčeho „jako šafránu“, znamená to, že daná věc není právě nejběžnější a musíme s ní šetřit. Proč toto přísloví vlastně vzniklo? Šafrán jako koření je totiž opravdu velmi drahý. Získáván je z rostliny s názvem šafrán setý (Crocus sativus), jíž se daří v teplých oblastech a za její původní domovinu je považována západní Asie. Již ve starověku se přitom jednalo o luxusní zboží, které si nemohl dovolit jen tak někdo, což platí i v současné době.

Důvodem, proč je šafrán tak cenný, je jeho složité získávání. Samotné koření totiž pochází z fialových květů této rostliny, tedy spíše ze tří sušených blizen, které jsou uvnitř. Ty se mohou sbírat pouze ručně a na jeden kilogram koření šafrán je potřeba až 200 tisíc květů. Není tedy divu, že ho sice lze běžně sehnat, ale za jedno kilo můžete zaplatit statisíce korun! Pokud byste jej tedy chtěli skutečně použít, pár gramů vás bude stát několik set korun…

Pozor: v Česku roste šafrán bělokvětý (Crocus albiflorus) a šafrán karpatský (Crocus heuffelianus). Pokud si říkáte, že vyzkoušíte tyto druhy a ušetříte, rozhodně to nedělejte. Kromě šafránu setého jsou totiž ostatní druhy většinou jedovaté!

Složení a léčebné účinky šafránu

Šafrán obsahuje řadu aromatických látek, ale také sacharidy, minerální látky (draslík, hořčík, vápník či železo), karotenoidy, flavonoidy, silici, terpenoidy, tuky, některé vitamíny (zejm. C) apod. Za jeho typickou ostrou a hořkou chuť je přitom „zodpovědná“ látka zvaná picrocrocin, jejímž sušením vzniká tzv. šafranal. K léčení jsou každopádně využívány nejen blizny, ale také nať a květ. Působí mj. jako účinné afrodiziakum, ale mají také pozitivní vliv na lidskou psychiku nebo některé druhy rakoviny.

Šafrán jako koření v kuchyni

Aroma šafránu dokáže zvýraznit chuť mnoha jídel a zároveň dodá jednotlivým pokrmům žlutou barvu. Je s ním ovšem třeba šetřit, a to nejen díky jeho vysoké pořizovací ceně. Při nadměrném použití totiž může jídlo chutnat až příliš hořce, což si rozhodně nepřejeme. Kolik jej tedy upotřebit? Často se uvádí, že koření šafrán postačí nabrat pouze na špičku nože na celé jídlo. Možná se ale nyní ptáte, k jakým jídlům je vlastně vhodné. Možností existuje celá řada…

Hojně je využíváno k dochucení různých polévek, omáček či příloh jako např. rýže, těstovin nebo kuskusu. Dále se hodí k mnoha druhům masa či sýra, ale uplatnění nalezne i v kombinaci se sladkými jídly (zákusky, krémy apod.), ovocem či alkoholickými nápoji (např. s likéry či vínem). Pro úplnost doplňme, že šafrán se aktuálně používá především v některých evropských kuchyních (zejména francouzské a španělské), dále v kuchyni arabské a také na Dálném východě, konkrétně v Indii a Číně.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Šafrán jako koření
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*