Rýžový olej: kvalitní přírodní antioxidant

Rýžový olej jako surovina v kuchyni
Rýžový olej

Na pultech obchodů se v posledních letech objevuje stále více rostlinných olejů. Jedním z těch novějších je přitom právě rýžový olej, jenž se vyrábí z rýžových otrub. Vzhledem k jeho vlastnostem, účinkům a pestrému využití (nejen) v kuchyni se stává stále oblíbenějším, a to v různých částech světa. Již nějakou dobu je kupříkladu značně populární v mnoha asijských zemích a ve Spojených státech amerických. Pokud jste jej ještě nevyzkoušeli a chcete vědět, co stojí za jeho oblíbeností, určitě čtěte dále.

Pozitivní účinky rýžového oleje na zdraví a krásu

Rýžový olej obsahuje vitamíny A, B či E, některé minerály, řadu mastných kyselin, účinný antioxidant gamma-oryzanol, skvalan a další účinné látky. Vzhledem k tomu se jedná o surovinu známou svými antioxidačními účinky, takže omezuje činnost volných radikálů, což může být zdraví prospěšné. Další velmi zajímavou vlastností je snižování „zlého“ LDL cholesterolu a celkové působení proti stárnutí organismu. Zmínit musíme i prevenci proti koronárním chorobám či kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Některé studie jej navíc dávají do souvislosti s prevencí proti nádorovým onemocněním.

Rýžový olej je ovšem perfektní také díky svému kosmetickému využití. Tak například příznivě ovlivňuje růst vlasů a dokáže pomoci i s jejich poškozením. Dále jej lze využít při péči o řasy a obočí a pozitivně působí na zdraví všech typů pokožky. Dokonce bývá doporučován i pro pokožku menších dětí. Někdy je přidáván také do přípravků na opalování, neboť umí zachytit ultrafialové záření. S jeho pomocí lze zároveň zamezit tvorbě vrásek, stejně jako stařeckých skvrn. Jenže ani to ještě není zdaleka vše. Jde totiž také o perfektní zdravou surovinu do kuchyně…

Rýžový olej jako surovina v kuchyni

Rýžový olej zaujme už svou chutí, nicméně jeho nejdůležitější vlastnost při kuchyňském využití je třeba hledat jinde. Nejenže jej lze totiž použít na přípravu nejrůznějších potravin, a to dlouhým vařením, smažením, pečením či fritováním, ale především disponuje opravdu vysokým kouřovým bodem. Ten se pohybuje okolo 215 °C, přičemž někdy bývají uváděny i daleko vyšší hodnoty. Co to znamená? Nic víc, než že „poráží“ i v tomto ohledu velmi kvalitní kokosový olej a jen tak se vám nepřepálí, čímž umožňuje zdravější přípravu pokrmů.

Doporučujeme: při nákupu se zaměřte na to, zda je rýžový olej označen jako „virgin“ či „extra virgin“. Pak budete mít jistotu, že byl lisován za studena, což je mnohem zdravější varianta.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Rýžový olej
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*