Pimentovník pravý: zdroj nového koření

Latinský název: Pimenta dioica

Nové koření a léčivé účinky
nové koření

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že má zajímavé účinky na lidské zdraví. Z pimentovníku je také získáváno v poslední době oblíbené nové koření. Jsou to sušené bobule, které se sklízejí, když jsou na povrchu zelené, ale uvnitř již zralé.

Výskyt: pimentovník pravý roste především ve Střední Americe a na Karibských ostrovech (hlavně na Jamajce), kde je také nutné hledat jeho původní domovinu. Do Evropy se tedy informace o něm dostaly až po plavbách Kryštofa Kolumba.

Popis a účinné látky: jde o stále zelený strom z čeledi myrtovitých, který může dorůstat až do výšky 15 m (výjimečně i více). Listy mají většinou eliptickou, na vrcholu špičatou čepel. Má také menší bíle květy a plodem jsou bobule, které se suší a nazývají se nové koření. To obsahuje mnoho účinných látek jako vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.), silice (zejména eugenol), třísloviny či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Užitečné části: nejvíce jsou využívány právě sušené plody, tedy nové koření.

Nové koření a léčivé účinky

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že z něho získávané nové koření má zajímavé účinky na lidské zdraví. Pomáhá např. s trávením těžších jídel a celkově podporuje chuť k jídlu. Trávící soustavu též čistí a zmírňuje nadýmání i potíže se žaludkem (zejména nevolnost a křeče). Kladně ale působí také při průjmech. Vzhledem k jeho antibakteriálním, antivirovým a mírným anestetickým účinkům jej lze vyzkoušet i při chřipce či nachlazení.

Nové koření má pozitivní vliv také na kostní tkáně, a to i na osteoporózu, infekce močových cest krevní oběh, neboť podporuje krvetvorbu, a také na krevní tlak. Účinkuje rovněž při zánětech, nervových potížích (např. při nespavosti) a bolestech hlavy. Používat jej navíc lze i zevně, přičemž pak dokáže pomoci s revmatickými nemocemi, případně při potížích s pokožkou (akné, plísně či vyrážky). Nové koření by však neměly ve větší míře používat těhotné a kojící ženy.

Nové koření jako součást české kuchyně

Nové koření je v české kuchyni používané zcela běžně, přičemž je využíváno buď celé, anebo mleté. Uplatnění přitom nalézá při přípravě masa (včetně grilování), polévek, pomazánek, omáček (např. rajské) a někdy bývá přidáváno rovněž do kečupu. Oblíbené ovšem bývá i při přípravě sladkých jídel, tedy např. koláčů, závinů, krémů či kompotů. Někdy se používá i k dochucení svařeného vína. Jde-li ovšem vám čistě o zdravotní účinky nového koření, doporučujeme si připravit nálev.

Recept na nálev z nového koření: zhruba čtyři mleté či nadrcené kuličky přelijte vroucí vodou a necháte 10 minut luhovat. Následně přecedíte a můžete pít. Pro lepší chuť lze přidat rovněž skořici.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Nové koření
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*