Oves setý: zdravá obilovina

Latinský název: Avena sativa

Oves na poli
Oves

Oves setý je dlouhodobě používanou potravinou, která má navíc i zajímavé účinky na lidské zdraví, vše ale postupně…

Výskyt: u nás se pěstují dvě varianty. Jedna (tzv. pluchatý oves) má původ v Anatolii, zatímco druhá (bezpluchý neboli nahý oves) ve střední a východní Asii.

Popis a účinné látky: jde o jednoletou rostlinu z čeledi lipnicovitých, která občas dorůstá do výšky 1,5 m. Má přímá a hladká stébla, pochvy listů jsou oválné a mají zašpičatělé zoubky. Čepele disponují šedozelenou barvou, květenstvím je lata a obilky, které jsou spíše drobné, nerostou v lichoklasech (na rozdíl od ostatních obilovin). Semena obsahují bílkoviny, sacharidy (vlákninu), tuky, vitamíny (B, D a E) a minerály (draslík, hořčík, železo, vápník či zinek).

Užitečné části: pro lidi jsou používána především zrna.

Léčivé účinky ovsu setého

Oves setý je dlouhodobě používanou potravinou, která má navíc i zajímavé účinky na lidské zdraví. Umí např. pomoci s trávením, neboť působí proti zácpě a podporuje střevní trakt. Proto bývá doporučován i při zažívacích obtížích, ale také při redukčních dietách, a to i díky podpoře metabolismu. Navíc má kladný vliv na hladinu krevního cukru a pomáhá snižovat cholesterol. Pozitivně působí i na nervovou soustavu, dýchací cesty, imunitu a kardiovaskulární systém.

Díky svým vlastnostem bývá doporučován také sportovcům a diabetikům. Tělu totiž dodává energii, a to při minimálně spotřebě inzulinu. Je ovšem vhodný i pro celiaky, tedy jedince, kteří trpí nesnášenlivostí lepku? Toť otázka. Oves setý sice lepek neobsahuje, na druhou stranu je často převážen, zpracováván a skladován z druhy obilovin, jež lepek obsahují a mohou oves kontaminovat. Tento alergen by ale měl být jasně uveden na obalu, který si tedy pořádně prostudujte.

Oves a využití v kuchyni

Oves si lze pořídit v mnoha variantách. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, ale existují také tyčinky, krupice či mouka. Samotný oves lze využít jako přílohu k různým zeleninovým či masným pokrmům. Poměrně zajímavou možností je i ovesné rizoto, ve kterém stačí rýži nahradit právě touto obilovinou. Ta je často používána i k přípravě salátů a výtečná bývá rovněž s houbami. Doplňme, že pokud oves před vařením na delší dobu namočíte, doba tepelné úpravy se zkrátí.

Recept na zapékaný oves s houbami: na olej dáte zpěnit nakrájenou cibuli, přidáte houby, kapustu nakrájenou na nudličky a po osolení necháte dusit (můžete podlévat vodou). Až bude vše měkké, přidáte tři vylisované stroužky česneku, mletý kmín, bazalku a majoránka. Následně vložíte vše do zapékací mísy, zalijete zhruba 250 g zakysané smetany a dvěma rozšlehanými vejci. Přidáte plátky másla a po upečení ještě můžete posypat nastrouhaným sýrem nebo polít kečupem.

Pěstování ovsa setého

Oves se samozřejmě pěstuje především průmyslově. Tato obilovina klíčí při teplotě 3 až 5 °C, přičemž právě nyní potřebuje velmi mnoho vody. Pro celkový růst je lepší spíše chladnější a vlhčí počasí, takže mu vyhovují spíše deštivější měsíce, neboť vyšší nároky na vlhkost má neustále. Suchá a horká léta mu tedy naopak nedělají dobře. Ovsu setému vyhovuje těžká půda, neměl by ale být ve stínu. Jinak nebude pořádně prosperovat.

Kontrola článku:
Datum
Článek o
Oves setý
Hodnocení autora
51star1star1star1star1star

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*