Kurkuma: skvělé koření, které je součástí mnoha asijských medicín

Latinský název: Curcuma longa

Kurkuma dlouhá v misce
Kurkuma dlouhá mletá

Kurkuma je součástí mnoha místních medicín asijského světa, a to včetně indické ajurvédy. Navíc se jedná o široce rozšířenou kuchyňskou ingredienci.

Výskyt: kurkuma je koření, které se vyrábí z kurkumovníku dlouhého. Za jeho původní domovinu přitom bývá považována jižní Asie. Jeho největším producentem je aktuálně Indie (odtud také název „indický šafrán“ či „indický zázvor“), ale hojně je pěstován i v jihovýchodní Asii  a na dalších místech světa.

Popis a účinné látky: kurkumovník dlouhý je trvalka z čeledi zázvorovitých, která má zduřelý článkovaný oddenek, na němž vyrůstají dlouze řapíkaté listy. Mezi nimi se v době květu objevuje klas světle žlutých květů. Plodem je mnohosemenná tobolka, která obsahuje semena s míškem. V kurkumě se přitom vyskytuje mnoho účinných látek, mezi něž patří silice, limonen, kamfen, alfa- a betapinen, cineol, škrob a především antioxidant kurkumin.

Užitečné části: k výrobě zdravého koření je využíván sušený mletý oddenek. Tím se ostatně podobá zázvoru, který je zase sušeným mletým oddenkem rostliny s názvem zázvor lékařský.

Kurkuma jako všestranná medicína

Kurkuma je součástí mnoha místních medicín asijského světa, a to včetně indické ajurvédy. Zde byla používána odedávna především k léčení onemocnění jater. Její pozitivní vlivy na lidské zdraví jsou nicméně daleko širší. Zmínit můžeme její  antivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky, když kladně působí např. při zánětech žaludku, tenkého střeva anebo při zánětlivém onemocnění kloubů (artritida). Navíc celkově zlepšuje trávení, a to především díky podpoře tvorby a vylučování žluči. Může se tedy podílet i na lepším zažívání.

Kurkuma pomáhá i k lepšímu prokrvení organismu, čímž se podílí na prevenci tvorby krevních sraženin. Zároveň snižuje cholesterol a předchází onemocnění srdce. Používá se také při bolestech v krku či zubů, případně při poruchách menstruace. Lze ji využívat též zevně, třeba na zánět spojivek či různá drobnější poranění. Mnohé zdroje rovněž uvádějí, že antioxidant kurkumin může potlačit časný vývoj rakovinných buněk a mohl by se vůbec stát účinným doplňkem při léčbě národových onemocnění. Jedná se tedy skutečně o zajímavé koření.

Vedlejší účinky: u citlivějších lidí může kurkuma občas způsobit alergickou reakci. Navíc není doporučována konzumace osobám, které berou léky na ředění krve. Alespoň ne ve větším množství.

Kurkuma jako koření v kuchyni

Kurkuma je odedávna používána také v kuchyni. Čerstvou ji je možné přidávat do nakládané zeleniny či pikantních jídel a jedná se rovněž o vhodný prostředek ke konzervaci potravin. Se sušenou kurkumou lze dochucovat maso, ryby či zeleninové pokrmy a výborná chutná i v kombinaci s některými luštěninami (fazole, čočka). Není tedy divu, že se v současné době jedná o dosti rozšíření koření, které už je poměrně běžné také v českých kuchyních.

Kurkuma je také součástí kari koření, které můžeme rozhodně doporučit. Její pozitivní účinky na lidské zdraví se totiž dohromady s dalším kořením násobí. Vědci z Rajarshi Shahu College of Pharmacy and Research v Indii také v nedávané době zjistili, že je vhodná kombinace se zeleným čajem, neboť se zvyšuje biodostupnost obsažených látek (včetně kurkuminu). Můžete přitom kupříkladu smíchat 1 až 2 lžíce zeleného čaje, čtvrt lžíce skořice a osminu lžíce kurkumy, zalít vodou a nálev nechat pár minut louhovat. Poté přecedíte a můžete osladit (např. stévií).

Pěstování kurkumovníku dlouhého

Kurkumovník dlouhý se pěstuje podobně jako zázvor lékařský. Hlízu je vhodné vysadit do lehké hlinitopísčité půdy. Bylince přitom vyhovují světlá stanoviště. V průběhu letních měsíců můžete rostlinu umístit do venkovního prostředí (do mírného polostínu). Při teplotách pod 15 °C ji ovšem přesuňte na teplejší stanoviště. Kurkumovník potřebuje v teplých obdobích vydatnou zálivku (a přihnojování), tato potřeba se ovšem u hlíz přezimujících v zemině omezuje na minimum.

Tip na závěr: kromě toho, že je součástí určitých orientálních parfémů, je v Indii kurkuma v kombinaci s vodou používána k oplachování tváře. Má totiž údajně blahodárné účinky na pokožku  obličeje, takže ji můžete vyzkoušet i tímto způsobem.

Sdílet příspěvek:

Sušená (pečená) rajčata s bazalkou – jednoduchý a chutný recept

Recepty
09/09/2018 Katerina 0
Věděli jste, že rajčata obsahují mnohé účinné látky jako vitamíny (A, B, C, E nebo K), minerály (draslík, železo, fosfor, vápník či hořčík), vlákninu anebo karoten? Díky tomu pomohou s celou řadou problémů. Konkrétně mají antioxidační vlastnosti, takže zpomalují stárnutí, a jsou vysoce zásadotvorné. [...]

Přírodní léky na zácpu

Přírodní léky na
02/11/2019 Petr Sivok 0
Koho někdy postihla zácpa, moc dobře ví, že se nejedná o nic příjemného. Ať už jsou příčiny těchto trávící potíží jakékoli, pomoci vám mohou některé účinné přírodní léky na zácpu. Bylinky na zácpu Mezi bylinkami [...]

2 komentáře

  1. Pro likvidaci zákožky svrabové,pomoci frekvenční terapie bylo m.j.doporučeno použítí kapslí kurkumy,při čem došlo k silné alergické reakci u pacienta.
    Prosím o radu jak kurkumu brát,aby nedocházelo k alergickým reakcím, nebo čím nahradit.
    Děkuji za radu.

    S pozdravem Ot.Štokr

    • Dobrý den, toto bychom doporučovali řešit přímo s vaším lékařem, přeci jen zná mnohem lépe celkový stav.

Napsat komentář: Ing.Otakar Štokr Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*